Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Raketa vypálená z pásma Gazy zasiahla továreň, Izrael vrátil úder náletmi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

JERUZALEM - V odvete na raketovú paľbu z Gazy na územie Izraela podnikla dnes zavčasu ráno izraelská armáda nálety na odpaľovacie zariadenia a stanovištia militantov v pásme Gazy. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na komuniké ozbrojených síl židovského štátu.

Armáda uviedla, že v Gaze zamerala deväť cieľov vrátane utajovaných raketových odpaľovacích zariadení, dielní na výrobu zbraní a tzv. miest "teroristických aktivít". Večer predtým dopadlo na Izrael z Gazy šesť rakiet. Dve z nich zasiahli továreň v meste Sderot, ktorá začala následne horieť.

Tento mesiac zaznamenal Izrael výraznejšie ostreľovanie svojho územia raketami - z Gazy bolo vypálených vyše 60 striel.

Intenzívnejšie raketové útoky sú odpoveďou na rozsiahlu armádnu operáciu proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas v Predjordánsku a pátranie po troch izraelských mladíkoch, ktorých podľa tvrdenia Izraela uniesla práve uvedená palestínska militantná organizácia.

Za únos trojice izraelských tínedžerov v Predjordánsku sú podľa izraelskej tajnej služby Šin Bet zodpovední dvaja aktivisti Hamasu menom Marwán Kawasmí a Ámir abú Áiša. Šin Bet ich opísala ako aktivistov Hamasu, pôsobiacich v meste Hebron, neďaleko ktorého trojica študentov židovského seminára bez stopy - pravdepodobne 13. júna - zmizla.

Raketa vypálená z pásma Gazy spôsobila požiar v továrni

Raketa vypálená z palestínskeho pásma Gazy včera zasiahla továreň v meste Sderot v južnom Izraeli a spôsobila tam požiar, ktorý hasiči rýchlo dostali pod kontrolu. Záchranná služba Magen David (Červený Dávidov štít) informovala, že pri požiari traja ľudia utrpeli ľahké zranenia.  

Podľa palestínskych zdrojov izraelská strana na raketový útok odpovedala paľbou z tankov, ktorej terčom bola severná časť pobrežia pásma Gazy. 

Agentúra Reuters uviedla, že z palestínskeho územia boli dnes vypálené najmenej dve rakety, pričom jedna z nich zasiahla továreň v Sderote, ktorý je častom terčom palestínskych raketových útokov. Druhá raketa dopadla na neobývané územie.

Od začiatku roku palestínski ozbrojenci vypálili na juh Izraela vyše 200 rakiet, pričom viac ako 30 raketových útokov tam zaregistrovali od 12. júna, keď došlo k únosu troch izraelských tínedžerov. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu