Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Izrael presúva vojakov a techniku ku hraniciam pásma Gazy

Škody v pásme Gazy
Škody v pásme Gazy (Zdroj: SITA)

JERUZALEM - Izraelská armáda začala presúvať jednotky a vojenskú techniku smerom ku hraniciam pásma Gazy, odkiaľ pokračujú intenzívne raketové útoky palestínskych militantov na juh Izraela. Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na zdroje z izraelského rezortu obrany.

Podľa agentúry AP by presuny vojsk mohli signalizovať prípravy na rozsiahlejšiu operáciu, ale mohlo by ísť aj o opatrenie defenzívneho charakteru.

Izraelský spravodajský server ynetnews uviedol, že sa na juh smerom ku Gaze presúvajú vojenské jednotky, tanky a obrnené transportéry. Hovorca armády v Tel Avive informáciu pre agentúru DPA odmietol komentovať s tým, že nemôže zverejňovať údaje týkajúce sa nasadenia vojakov.

Od polnoci dopadlo na juh židovského štátu najmenej 14 rakiet a delostreleckých mín. Najmenej dve z nich priamo zasiahli domy v meste Sderot severovýchodne od pásma Gazy. Izrael reagoval odvetnými náletmi na ciele palestínskych militantov. 

V oblastiach južného Izraela susediacich s Gazou Gazy zneli počas celej uplynulej noci a dopoludnia výstražné  sirény varujúce pred útokmi.

Izraelskí predstavitelia i verejnosť v súčasnosti diskutujú o tom, ako reagovať na únos a zabitie troch židovských tínedžerov. Izrael z neho obviňuje palestínske hnutie Hamas, ktoré kontroluje pásmo Gazy. 

Bezprostredne po júnovom únose tínedžerov reagoval Izrael rozsiahlymi raziami v Predjordánsku, počas ktorých skončili vo väzbe stovky členov Hamasu. To zas vyvolalo nepokoje medzi Palestínčanmi a prispelo k zintenzívneniu raketových útokov na Izrael. Napätie ešte vzrástlo po únose palestínskeho mladíka, ktorého v stredu našli mŕtveho neďaleko východného Jeruzalema. 

Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Navi Pillayová dnes odsúdila Palestínčanov aj Izrael za pokračujúce násilnosti. 

"Z pohľadu ľudských práv absolútne odmietam (palestínske) raketové útoky a ešte viac neprimerané izraelské odvetné kroky," povedala Pillayová novinárom vo Viedni.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu