Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Izraelskí vojaci objavili telá tínedžerov unesených Hamasom

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA)

JERUZALEM - Izraelské bezpečnostné sily dnes objavili telá troch nezvestných mladých osadníkov pri meste v okupovanom Predjordánsku. Informovali o tom svetové agentúry a katarská televízia al-Džazíra.

Obete - Gilad Šaer (16), Naftali Fraenkel (16) a Ejal Jifrah (19) - boli študentmi náboženského seminára. Zmizli pred dvoma týždňami pri Hebrone. V pozadí únosu bolo podľa židovského štátu palestínske islamistické hnutie Hamas, ktoré má svoju mocenskú základňu v pásme Gazy. Hnutie svoju účasť na čine nevyvrátilo ani nepotvrdilo, napísala agentúra Reuters.

Izrael vyslal do pátracej akcie veľký počet vojakov, ktorí včera vstúpili do dediny na Západnom brehu Jordánu. Izraelské televízie zverejnili zábery vojakov prehľadávajúcich trosky a vojenské vozidlá pohybujúce sa v dedine Halhul. Dedina sa nachádza severne od Hebronu, odkiaľ tínedžerov uniesli 12. júna.

Televízia Channel 10 informovala, že v oblasti došlo k zrážkam s Palestínčanmi. Nezverejnila však žiadne bližšie podrobnosti, napísala agentúra AP.

Netanjahu: Hamas bude za smrť troch tínedžerov platiť

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu včera vyhlásil, že militanti z hnutia Hamas zaplatia vysokú cenu za smrť troch mladých seminaristov, ktorých uniesli na Západnom brehu. Informovala o tom agentúra AP.

Netanjahu vo vyhlásení uviedol, že "Hamas je zodpovedný a Hamas bude platiť". Dodal, že trojica tínedžerov zo židovského seminára bola "unesená a chladnokrvne zavraždená divokými beštiami".

Premiér sa stretol so svojom bezpečnostným kabinetom, aby prediskutoval reakciu na nález tiel troch nezvestných mladých osadníkov pri meste v okupovanom Predjordánsku. Objavili ich vojaci pri pátracej akcii.

Zabitie unesených izraelských tínedžerov odsúdil aj pápež František, ktorý viedol začiatkom júna vo Vatikáne modlitby izraelských a palestínskych vodcov za mier. Varoval, že "násilie prináša ďalšie násilie".

"Zabitie nevinných osôb je vždy odsúdeniahodný a neprijateľný zločin a veľmi vážna prekážka na ceste k mieru, za ktorý sa musíme vytrvalo modliť," uviedol hovorca Vatikánu Federico Lombardi. Pápež podľa jeho slov zdieľa "neopísateľný žiaľ" rodín obetí a vyzýva Boha, aby inšpiroval všetkých k myšlienkam súcitu a mieru," citovala Lombardiho agentúra DPA.

Obama vyslovil hlbokú sústrasť

Americký prezident Barack Obama včera vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým troch zavraždených izraelských tínedžerov, ktorých telá našli včera na Západnom brehu Jordánu. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Spojené štáty čo najostrejšie odsudzujú tento nezmyselný akt hrôzy namierený proti nevinným mladíkom," napísal Biely dom v tlačovom vyhlásení. "Ako otec si nedokážem ani predstaviť tú neopísateľnú bolesť, ktorú teraz musia prežívať rodičia týchto mladých chlapcov," dodal Obama, ako ho citovala AP. 

Obama zároveň vyzval všetky strany, aby sa zdržali akýchkoľvek krokov, ktoré by mohli ešte vyostriť napätie v oblasti. Prezident dodal, že Spojené štáty už ponúkli svoju pomoc pri hľadaní vinníka zodpovedného za smrť troch obetí aj Izraelu aj Palestíne.

K Obamovi sa pridal aj Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, ktorý vraždu troch seminaristov nazval "nehanebným činom spáchaným nepriateľmi mieru". "Úmyselné zabíjanie civilistov sa nedá ničím ospravedlniť," napísal v oficiálnom stanovisku hovorca OSN Stephane Dujarric a dodal, že Generálny tajomník vyzýva izraelské aj palestínske úrady, aby spojili sily pri hľadaní vinníkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu