Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rusko vyzýva: USA a EÚ musia bojovať proti terorizmu na Blízkom východe

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov (Zdroj: SITA)

DAMASK - Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov vyzval dnes Spojené štáty a Európu, aby podnikli "naozajstné" kroky v boji proti terorizmu, varujúc, že ohrozených je niekoľko krajín na Blízkom východe.

"Rusko sa nebude nečinne prizerať pokusom teroristických skupín šíriť terorizmus po štátoch v tomto regióne," povedal Riabkov novinárom počas návštevy Damasku. 

Podľa agentúry AP mal zjavne na mysli extrémistickú skupinu Islamský štát v Iraku a Levante, ktorá sa náhle vynorila na území Sýrie a severného Iraku.

Riabkov zablahoželal Damasku k "zodpovednému" rozhodnutiu vzdať sa chemických zbraní, poznamenajúc, že tento krok zvýšil a posilnil bezpečnosť Sýrie.

Sýria v pondelok odovzdala západným mocnostiam posledné z 1300 deklarovaných ton chemických zbraní. Spečatila tým podmienky dohody, dosiahnutej vlani na jeseň pod hrozbou náletov amerických vzdušných síl v reakcii Washingtonu na augustový chemický útok na predmestí Damasku.

 

Rusko obviňuje USA: Podporujú ukrajinskú krízu!

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov obvinil dnes Spojené štáty, že povzbudzujú Ukrajinu ku konfrontácii s Moskvou.

Vo vysielaní televíznej stanice Rossija-1 dnes Lavrov povedal, že "naši americkí kolegovia... predsa len dávajú prednosť postrkovaniu ukrajinského vedenia na cestu konfrontácie".

Šéf ruskej diplomacie, ako ho citovala agentúra RIA Novosti, dodal, že "keby všetko záležalo na Rusku a väčšiny jeho európskych partnerov, šance na nastolenie mieru na Ukrajine by boli väčšie".

Lavrov - komentuje americká agentúra AP - sa vyjadril deň po piatkovom summite Európskej únie, ktorý síce rozhodol, že na Rusko nebudú bezprostredne uvalené nové sankcie za destabilizáciu východnej Ukrajiny, no dal ruskej vláde a proruským vzbúrencom na dotknutom území ultimátum, aby do pondelka podnikli kroky na zlepšenie situácie. 

Ukrajina v piatok podpísala v Bruseli asociačnú dohodu s EÚ, ktorá predpokladá zosúladenie jej zákonodarstva s normami únie a vytvorenie zóny voľného obchodu. Zatiaľ sa však nerokuje o vstupe Kyjeva do eurobloku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu