Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Teherán je pripravený dodať Iraku zbrane na boj proti terorizmu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Irán je pripravený dodávať Iraku zbrane na boj proti sunnitským povstalcom, zatiaľ však nedostal od Bagdadu žiadosť o takúto pomoc. V utorok počas návštevy Moskvy to povedal námestník iránskeho ministerstva zahraničia Hossejn Amír Abdulláhjan, podľa ktorého Teherán neplánuje vyslať jednotky na boj proti militantom zo skupiny Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL), ktorí zabrali veľké časti Sýrie aj Iraku.

"Ak nás Irak požiada, v súlade s medzinárodným právom ako aj bilaterálnych dohôd mu poskytneme zbrane potrebné na efektívny boj proti terorizmu," povedal.

Abdulláhjan zároveň obvinil Spojené štáty zo spoluzodpovednosti za súčasný vývoj v Iraku. "To, čo sa deje v Iraku, je jednoznačne dôsledok zahraničného zasahovania - plánu Spojených štátov. Američania chcú v Iraku vytvoriť druhú Ukrajinu," vyhlásil. 

USA vyslali do Iraku 300 vojenských poradcov a Rusku dodalo päť stíhačiek Suchoj-25. Irán podľa Abdulláhjana zatiaľ poskytuje Bagdadu len "konzultácie". Možnosť spolupráce s USA v boji proti ISIL však vylúčil, pretože skupina je podľa neho "produktom americkej politiky v Sýrii". V sýrskom konflikte podporuje Irán a Rusko režim prezidenta Baššára al-Asada. 

Aj zástupca náčelníka generálneho štábu iránskej armády, brigádny generál Massúd Džazajrí cez víkend povedal, že Irán je pripravený pomôcť Iraku v boji proti sunnitským bojovníkom rovnakými metódami, aké používa v boji proti protivládnym povstalcom v Sýrii.

"Irán už povedal irackým predstaviteľom, že je pripravený podeliť sa o skúsenosti z ľudovej obrany, čo je úspešná stratégia použitá v Sýrii proti teroristom," povedal Džazajrí a dodal, že podobná stratégia mobilizácie všetkých etnických skupín sa pomaly formuje aj v Iraku. Podobne ako Sýria, ani Irak nesmie podľa neho dovoliť, aby vládu v krajine prevzali "teroristi". 

Povstalci z ISIL vyhlásili v nedeľu islamský kalifát rozprestierajúci sa od provincie Halab v Sýrii až po provinciu Dijálá v Iraku. Na čele kalifátu pod názvom Islamský štát stojí líder ISIL-u Abú Bakr al-Bagdádí, ktorý dostal hodnosť kalifa. OSN v utorok vyhlásila, že v Iraku zomrelo v júni v dôsledku násilností 2417 Iračanov, 2287 ľudí bolo zranených.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu