Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Do Talianska dorazila loď naložená chemickými zbraňami zo Sýrie

Do Talianska dorazila loď naložená chemickými zbraňami zo Sýrie
Do Talianska dorazila loď naložená chemickými zbraňami zo Sýrie (Zdroj: SITA)

RÍM - Do juhotalianskeho prístavu Gioia Tauro doplávala dánska loď naložená stovkami ton chemických zbraní zo Sýrie, ktoré Damask odovzdal medzinárodnému spoločenstvu v rámci dohody medzi Ruskom a Spojenými štátmi.

Nákladná loď Ark Futura, patriaca dánskej spoločnosti DFDS, dorazila do prístavu dnes na úsvite v sprievode člnu talianskej pobrežnej stráže a ďalších eskortných plavidiel. Zakotvila v blízkosti americkej transportnej lode MV Cape Ray, vybavenej špeciálnymi zariadeniami, ktoré majú zneškodniť toxické látky privezené zo Sýrie.

Prekládka nebezpečného nákladu z dánskej na americkú loď sa má uskutočniť ešte v priebehu dnešného dňa. Likvidácia sýrskych chemikálií sa podľa plánu realizuje na palube MV Cape Ray v medzinárodných vodách počas nasledujúcich štyroch mesiacov.

Ark Futura v júni odviezla zo Sýrie posledné z približne 1300 ton oficiálne deklarovaných chemických zbraní. Súčasťou nákladu je aj yperit a prekurzory na výrobu sarinu. O odovzdaní všetkých deklarovaných látok informovala 23. júna Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) so sídlom v holandskom Haagu, ktorá na celý proces dohliadala.

Sýrsky prezident Bašár Asad vlani na jeseň súhlasil s odovzdaním celého arzenálu chemických zbraní po tom, ako Spojené štáty pohrozili vojenskými údermi v reakcii na smrtiaci chemický útok na predmestí Damasku. Pri útoku z 21. augusta 2013, z ktorého sa navzájom obviňujú povstalci a sýrska armáda, zahynulo niekoľko stoviek ľudí. Niektoré odhady hovoria až o 1700 obetiach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu