Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Separatisti vedú východnú Ukrajinu do slepej uličky, nedosiahli nič, tvrdí Pillayová

Navi Pillayová
Navi Pillayová (Zdroj: SITA)

ŽENEVA - Ozbrojení separatisti na východe Ukrajiny nedosiahli nič, ale vytvorili ovzdušie neistoty, ktoré ničí ich vlastný región. Vyhlásila to dnes vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Navi Pillayová.

Urobila tak pri príležitosti vydania tretej mesačnej správy svojho úradu o stave ľudských práv na Ukrajine, informovala tlačová agentúra Reuters.

Jeden z predstaviteľov Pillayovej úradu opísal situáciu v niektorých oblastiach ako vládu strachu, pretože ozbrojené skupiny môžu bez obmedzenia unášať a napádať ľudí.

Ozbrojené skupiny v Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny by mali prestať viesť seba a ľudí žijúcich v ich oblastiach po slepej ulici, ktorá smeruje len k nešťastiu, skaze, vysídľovaniu a ekonomickej núdzi, uviedla Pillayová.

"Všetko, čo dosiahli, je atmosféra neistoty a strachu, ktoré majú veľmi neblahý vplyv na mnoho tisíc ľudí," zdôraznila komisárka. "Prišiel čas zložiť zbrane a diskutovať. Mier a zmierenie, a dlhodobé riešenia, sú určite dosiahnuteľné," dodala.

V správe OSN sa podrobne píše o kolapse práva a poriadku v niektorých častiach východnej Ukrajiny a o situácii na Krymskom polostrove, ktorý Rusko pripojilo k svojmu územiu.

Predstaviteľ OSN Gianni Magazzeni, ktorý dohliada na prácu 34-člennej misie OSN monitorujúcej ľudské práva na Ukrajine, uviedol, že milióny ľudí na východe štátu vedú normálny život, ale sú izolované oblasti, kde prevzali moc ozbrojené skupiny a tie nedodržiavajú žiadne zákony.

"V týchto oblastiach hovoríme o vláde strachu, ak nie o vláde hrôzy. Ozbrojené skupiny tam môžu ľudí unášať, zadržiavať, zle s nimi zaobchádzať, ak nie ich dokonca mučiť, sexuálne napádať, zastrašovať," povedal Magazzeni.

Ľudia sú zastrašovaní do takej miery, že sa boja o život a neodvážia sa ísť ani hlasovať či odísť z oblasti, povedal predstaviteľ OSN. Nedodržiavanie zákonov podkopáva v týchto častiach aj základné služby ako vzdelávanie a zásobovanie vodou.

"Problémom môžu byť čoskoro aj potraviny," dodal Magazzeni. Ruské ministerstvo zahraničných vecí správu OSN kritizovalo ako "jednostrannú" a "politicky zaujatú".

"Pobúrenie vyvoláva obzvlášť pokrytecké odporúčanie, že ukrajinské úrady by mali vykonať protiteroristickú operáciu v súlade s medzinárodnými normami," uviedol vo vyhlásení hovorca ruského ministerstva Alexander Lukaševič.

"V skutočnosti ho možno interpretovať ako povolenie (pre Kyjev) pokračovať vo vyhladzovaní civilistov a v eskalácii konfliktu," uvádza sa vo vyhlásení.

Pillayovej úrad na svojej webovej stránke napísal, že vyzval kyjevskú vládu, aby zachovala zdržanlivosť, zaistila, že bezpečnostné operácie budú celý čas v súlade s medzinárodnými normami, a aby sa počas bojov proti ozbrojeným skupinám postarala o ochranu civilistov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu