Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ukrajinský parlament odsúhlasil nového ministra zahraničných vecí

Pavlo Klimkin
Pavlo Klimkin (Zdroj: TASR)

KYJEV - Ukrajinský parlament vo štvrtok schválil vymenovanie diplomata Pavla Klimkina do funkcie ministra zahraničných vecí, do ktorej ho nominoval nový prezident Petro Porošenko. Štyridsaťsedemročný fyzik vyštudovaný v Moskve začal pôsobiť v diplomatických službách pred vyše 20 rokmi a od roku 2012 je veľvyslancom Ukrajiny v Nemecku.

Ako zástanca integrácie do EÚ zohral rozhodujúcu úlohu pri vyjednávaniach Kyjeva o asociačnej dohode a dohode o voľnom obchode, ktorej podpis sa očakáva ešte tento mesiac. Klimkin vo funkcii nahradí dočasného ministra Andrija Deščycju, ktorý pred niekoľkými dňami vyvolal rozruch vulgárnym vyjadrením o ruskom prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Parlament na štvrtkovom zasadnutí zároveň odsúhlasil Porošenkovu nomináciu na post generálneho prokurátora, ktorým bude doterajší prvý vicepremiér Vitalij Jarema. Poslanci taktiež veľkou väčšinou podporili vymenovanie uznávanej bankárky Valerije Hontarevovej do funkcie guvernérky centrálnej banky.

Lajčák zablahoželal Klimkinovi k menovaniu za šéfa ukrajinskej diplomacie 

Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák dnes (19. júna 2014) telefonicky hovoril s novým ministrom zahraničných vecí Ukrajiny Pavlom Klimkinom, ktorému zablahoželal k jeho menovaniu na post šéfa diplomacie.

Ministri zhodnotili aktuálny vývoj situácie na Ukrajine a zhodli sa na nevyhnutnosti jej politického riešenia a deeskalácie napätia. Obaja zároveň vnímajú pozitívne skutočnosť, že minister P. Klimkin sa v pondelok (23. júna 2014) zúčastní na zasadaní Rady EÚ pre zahraničné veci, kde bude informovať ministrov zahraničných vecí členských krajín únie o aktuálnych otázkach týkajúcich sa vývoja na Ukrajine.

M. Lajčák vyjadril podporu novému ukrajinskému vedeniu v jeho úsilí vyriešiť zložitú situáciu politickými prostriedkami a pozval ministra P. Klimkina na návštevu SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu