Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Merkelová chce za predsedu EK francúzsku šéfku MMF

Christine Lagarde
Christine Lagarde (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová zisťovala, aká je šanca, aby sa novým šéfom Európskej komisie stala súčasná generálna riaditeľka MMF francúzska exministerka financií Christine Lagardová.

Podľa dvoch zdrojov z prostredia francúzskej diplomacie, na ktorých sa v utorok odvoláva agentúra Reuters, sa Merkelová na túto možnosť v súkromnom rozhovore pýtala francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda.

Stať sa tak malo po nedávnych voľbách do Európskeho parlamentu, ktoré priniesli nárast podpory pre euroskeptické strany. Hollande Merkelovej údajne odpovedal, že by nebolo dobré stratiť dohodnutý post šéfa MMF určený pre Európu. Hollandovi sa údajne nepozdáva ani prípadná podpora predstaviteľky pravicovej opozície, kam sa Lagardová zaraďuje. Reuters pripomína, že Lagardová a Merkelová sa údajne v máji súkromne stretli dvakrát.

Členské štáty EÚ sa nevedia jasne zhodnúť na mene nového šéfa výkonného orgánu únie. Najväčšie šance má luxemburský expremiér Jean-Claude Juncker, ktorý síce má podporu pravicových strán, viacerí premiéri vrátane Brita Davida Camerona ho však odmietajú podporiť. O celej veci by chceli na summite G7, ktorý sa práve koná v Bruseli, hovoriť s vedením EÚ Merkelová, Cameron a taliansky premiér Matteo Renzi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu