Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Merkelová bráni postoj Francúzska dodať Rusom bojové lode Mistral

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová vyjadrila podporu pre zámer Francúzska rešpektovať dohodu s Ruskom o dodávkach dvoch bojových lodí typu Mistral - aj napriek kritike zo strany USA, uviedol dnes európsky internetový denník EUobserver.

Merkelová v Bruseli v rámci summitu G7 upozornila, že k prerušeniu dohody o dodávkach bojových lodí by mohlo dôjsť iba v prípade, ak Európska únia zavedie voči Rusku tretiu fázu sankcií, ktorá už znamená aj konkrétne ekonomické sankcie.

"Otázky spojené s exportmi do Ruska spadajú pod tretiu fázu sankcií. Pokiaľ ide o túto fázu, dohodli sme sa - ja osobne som sa dohodla s prezidentom USA - že v prípade, ak sa ukrajinské prezidentské voľby uskutočnia, k tejto fáze neprikročíme. Videli sme, že voľby boli úspešné," uviedla Merkelová. Dodala však, že aj napriek úspešným voľbám, na východe Ukrajiny sú stále negatívne prvky jej destabilizácie a varovala, že ak sa situácia na Ukrajine bude naďalej destabilizovať, tretia fáza sankcií voči Rusku sa môže začať.

Francúzsky prezident Francois Hollande na summite G7 už predtým oznámil, že jeho krajina dodrží zmluvné záväzky s Ruskom a v októbri dodá dve zazmluvnené lode s pristávacou plochou pre bojové vrtuľníky. Americký minister zahraničných vecí John Kerry v stredu vyhlásil, že ochota Francúzska dodať Rusom lode Mistral je pre Washington znepokojujúca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu