Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Olympiáda v roku 2022 na Slovensku nebude: Krakov sa vzdal!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KRAKOV - Poľský Krakov odstupuje od kandidatúry na usporiadanie zimných olympijských hier v roku 2022. Informáciu o tom potvrdila pre poľský server Gazeta hovorkyňa krakovského magistrátu Monika Chylaszeková.

Krakov sa v pôvodnom pláne chystal usporiadať ZOH 2022 v spolupráci s nízkotatranským strediskom Jasná, kde sa mali uskutočniť súťaže v alpskom lyžovaní.

Krakov vycúval z kandidatúry po výsledkoch nedeľňajšieho referenda, v ktorom sa až 69,72 % obyvateľov tohto mesta vyjadrilo proti usporiadaniu zimných olympijských hier v regióne. Na referende sa podľa údajov Gazety zúčastnilo 35,96 % obyvateľov Krakova, kvóta potrebná na jeho platnosť bola 30%.

Blanár: Rozhodnutie Krakovčanov odmietnuť kandidatúru treba rešpektovať

Predseda Slovenského prípravného výboru Zimných olympijských hier (ZOH) Krakov 2022 a zároveň predseda Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Juraj Blanár dnes listom oficiálne požiadal predsedníčku poľského prípravného výboru, viceprimátorku Krakova Magdalenu Srokovú o stanovisko k odmietnutiu olympijskej kandidatúry Krakova v referende.

Výsledok referenda podľa neho jasnou rečou potvrdil, že obyvatelia odmietli kandidatúru Krakova. „Čo je v tomto prípade najdôležitejšie rozhodnutie. Pretože kandidatúru podávajú mestá. Nepodávajú štáty, Poľsko alebo Slovensko. Čiže, hlavná ťarcha je na meste, ktoré kandidatúru podáva. Ak voliči odmietli kandidatúru, tak je to potrebné rešpektovať. K tomu nie je viac čo dodať,“ skonštatoval Blanár.

Poľské mesto Krakov dnes oznámilo odstúpenie od kandidatúry na usporiadanie zimných olympijských hier v roku 2022. Informáciu potvrdila pre portál gazeta.pl hovorkyňa magistrátu Monika Chylaszeková. Mesto stiahlo projekt krátko po tom, čo boli známe oficiálne výsledky nedeľňajšieho referenda. V ňom sa obyvatelia Krakova vyslovili jasne proti kandidatúre poľského mesta na usporiadanie ZOH 2022.

S kandidatúrou nesúhlasili vyše dve tretiny zúčastnených voličov, presne 69,7 percenta. Volebná účasť na referende, ktoré prebiehalo súčasne s voľbami do Európskeho parlamentu, dosiahla 35,96 percenta. Keďže účasť bola cez 30 percent, výsledky referenda sú platné a záväzné pre orgány mesta, informoval server gazeta.pl.

Krakov kandidoval na zimnú olympiádu v roku 2022 spolu so Zakopaným a slovenským strediskom Jasná, kde sa mali uskutočniť súťaže v alpskom lyžovaní. Po jeho odstúpení zostávajú v hre už iba Almaty, Peking, Ľvov a Oslo. Exekutíva Medzinárodného olympijského výboru (MOV) rozhodne 8. - 9. júla v Lausanne, ktoré mestá postúpia do záverečnej fázy výberu. Dejisko olympiády pridelia 31. júla 2015 na zasadnutí MOV v Kuala Lumpur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu