Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Milióny zdravotne postihnutých voličov čelia rôznym prekážkam pri eurovoľbách

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Právne a administratívne prekážky, ako aj rôzne fyzické bariéry, môžu zabrániť miliónom európskych voličov so zdravotným postihnutím v účasti na voľbách do Európskeho parlamentu. Uviedla to dnes Agentúra Európskej únie pre základné práva (FRA).

Agentúra, ktorá sídli vo Viedni, zverejnila dnes správu na základe prieskumu, ktorý analyzuje údaje o stave politickej účasti osôb so zdravotným postihnutím v 28 členských krajinách únie a tiež na základe údajov poskytnutých Európskou komisiou.

Výskum zostavený na sérii ukazovateľoch naznačil, že niekoľko miliónov Európanov, ktorí majú právo a mohli by hlasovať v eurovoľbách, naráža na rôzne právne a administratívne prekážky či jednoducho na nedostupnosť volebných miestností.

FRA pripomenula, že v EÚ je približne 80 miliónov ľudí so zdravotným postihnutím. Osoby so zdravotným postihnutím hlási v priemere jedna zo štyroch rodín v únii. Avšak absencia spoľahlivých a porovnateľných údajov o zdravotne postihnutých ľuďoch a ich účasti na volebnom procese ovplyvní aj teraz značný počet Európanov, ktorí by chceli odovzdať svoj hlas v rámci eurovolieb.

Správa FRA ukázala, že vo väčšine členských štátov EÚ sú osoby so zdravotným postihnutím aktívnymi občanmi a majú dokonca väčší záujem o účasť na politickom živote ako zvyšok populácie, ak na to dostanú správnu príležitosť. Na druhej strane sú títo občania viac vystavení rôznym prekážkam, čo ovplyvňuje aj ich volebnú aktivitu.

Agentúra FRA upozornila členské štáty EÚ na štyri hlavné témy, kde je potrebné lepšie posúdiť možnosti politickej účasti osôb so zdravotným postihnutím. Ide o odstránenie existujúcich právnych a administratívnych prekážok, zvyšovanie povedomia o právach, ľahší prístup k účasti na politickom živote a rozširovanie príležitostí pre túto účasť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu