Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Eurovoľby sa pre Slovákov skončili: Počítajú sa hlasy, účasť bola nízka!

Andrej Kiska Zobraziť galériu (30)
Andrej Kiska (Zdroj: FB)

BRATISLAVA - Medzi prvými dnes krátko po otvorení volebných miestností odvolil na základnej škole na Majerníkovej ulici v Bratislave premiér Robert Fico. V 17 slovenských ústavoch na výkon trestu odňatia slobody a ústavoch na výkon väzby a vo väzenskej nemocnici v Trenčíne sa dnes začali voľby do Európskeho parlamentu (EP).

Oficiálne výsledky volieb budú známe až v nedeľu po 23.00

Oficiálne výsledky volieb do Európskeho parlamentu (EP) bude možné zverejniť až v nedeľu 25. mája o 23.00 h, po tom, keď sa v Taliansku, v poslednej členskej krajine, zatvoria volebné miestnosti. Informovala o tom dnes predsedníčka Štatistického úradu SR Ľudmila Benkovičová.

Jeden z kandidátov prišiel o štyri prsty

Lotyšský politik Martinš Šics, ktorý kandidoval v dnešných voľbách do Európskeho parlamentu, utrpel dnes vážne zranenie ruky. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

Šics sa zranil pri čistení kosačky na trávu. V rozhovore pre rozhlasovú stanicu Baltkom vysvetlil, že pri čistení stroja si nevšimol, že je zapojený do elektrickej siete. Keď sa kosačka uviedla do chodu, amputovala mu štyri prsty. Politika previezli do nemocnice, kde ho budú operovať.

Martinš Šics
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: FB)

Voľby nevynechal ani 100-ročný Michal Maciboba

Jedným zo Slovákov, ktorý si počas dnešného dňa uplatnil svoje voličské právo, je aj 100-ročný Michal Maciboba z obce Pichne v okrese Snina. Návštevu volebnej miestnosti absolvoval v sprievode svojej dcéry Dariny, volebná urna teda za ním domov putovať nemusela.

"Voliť chodím stále, aj počas prezidentských volieb som bol," poznamenal húževnatý dôchodca, ktorý odmieta tvrdenia, že za pomery na Slovensku nesú zodpovednosť iba politici. "Kto si ako zariadi, tak si aj tak žije," poznamenal.

Pre 700-tého voliča v Záhorskej Bystrici pripravili odmenu

Bratislavská Záhorská Bystrica, ktorá v tomto roku oslavuje 700. výročie prvej písomnej zmienky, sa rozhodla symbolicky odmeniť 700-tého voliča, ktorý sa zúčastní dnešných volieb do Európskeho parlamentu (EP).

"Ak to bude dáma, bude to symbolická ružička, ak pán, tak symbolická fľaštička s logom obce a jej 700. výročia," uviedol starosta obce Jozef Krúpa. 

Nový prezident Andrej Kiska volil s úsmevom

Andrej Kiska
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: FB)

Banskobystričanov viac oslovila anketa k mestským investíciám ako eurovoľby

Niektorých Banskobystričanov viac oslovila mestská anketa k investičným zámerom než samotné eurovoľby.

Banská Bystrica organizuje počas dnešných volieb do Európskeho parlamentu aj anketu, v ktorej sa môžu voliči vyjadriť k niektorým investičným zámerom mesta. Volebných okrskov je priamo v meste 80 a anketových miest, ktoré sú v ich tesnej blízkosti, desať.

Bratislava hlási nízku volebnú účasť

Voľby do Európskeho parlamentu zatiaľ v hlavnom meste prebiehajú pokojne. Potvrdili to viaceré bratislavské mestské časti s tým, že mnoho volebných miestností zíva prázdnotou. O to, aby dali hlas svojim europoslancom, zatiaľ Bratislavčania podľa nich veľmi záujem nemajú.

Eurokomisár Maroš Šefčovič si okrem hlasovania stihol urobiť aj selfie

Selfie eurokomisára Maroša Šefčoviča
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: FB)

Volieb v Lamači sa zúčastnil aj Brit

Na dnešných voľbách do Európskeho parlamentu (EP) sa zúčastnil aj Brit, ktorý má trvalé bydlisko v bratislavskom Lamači. Martin Clifford Spyan prišiel voliť, pretože tieto voľby do EP považuje za veľmi dôležité, najmä vzhľadom k narastajúcemu euroskepticizmu.

"Európsku integráciu som považoval za veľmi dôležitú už od čias, keď Británia vstúpila do únie v roku 1973," uviedol rodák z Londýna, ktorý sa vo Veľkej Británii zúčastnil aj prvých volieb do Európskeho parlamentu v roku 1979

Martin Clifford Spyan voľby
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: TASR)

Máte ohľadom volieb otázky? Odpovede vám dajú na volebnej infolinke

S otázkami, ktoré sa týkajú dnešných volieb do Európskeho parlamentu (EP), sa môžu voliči obrátiť na informačnú linku, ktorú zriadilo Ministerstvo vnútra SR. Ako uviedla zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Eva Chmelová, ľudia sa dnes najčastejšie pýtajú na to, ako správne odvoliť.

"Bola som prekvapená, že mnohí ľudia žiadali o vysvetlenie. Stále neporozumeli tomu, ako majú voliť. Nejakým spôsobom sa k nim dostala informácia, že si môžu vybrať a zakrúžkovať ľubovoľných dvoch kandidátov," ozrejmila Chmelová. Zdôraznila, že vo voľbách do Európskeho parlamentu volíme politickú stranu. "Hlasovací lístok vôbec nemusíme upraviť a ak ho upravíme, tak na hlasovacom lístku politickej strany zakrúžkovaním uprednostníme dvoch kandidátov, ktorých by sme chceli, aby sa dostali do EP," vysvetlila Chmelová.

Seniori pod Zoborom mali o voľby veľký záujem

Voľby do Európskeho parlamentu pritiahli k volebným urnám klientov Zariadenia pre seniorov Zobor v Nitre. Nitrianski seniori patria v tomto meste tradične k najdisciplinovanejším voličom.

Odvoliť nezabudol ani Miroslav Beblavý zo Siete a doniesol si aj pomocníka

Miroslav Beblavý zo Siete
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: FB)

V Oľšove sa snažia zvýšiť účasť na voľbách originálnym spôsobom

V Oľšove sa snažia
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: Tip čitateľa/Peter)

"Týmto som chcel dať najavo, že tieto voľby sú pre mňa veľmi dôležité," povedal po vhodení hlasovacieho lístka do urny.

Robert Fico odvolil v
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: SITA)

Vyzval občanov na účasť na dnešnom hlasovaní o poslancoch Európskeho parlamentu, čím pomôžu prekonať slovenský paradox, keď napriek väčšinovému pozitívnemu vzťahu občanov k Európskej únii, mala SR v dvoch predchádzajúcich voľbách najnižšiu účasť. Podľa neho by bolo dobré, keby sa teraz podarilo tento smutný rekord prekonať.

Robert Fico odvolil v
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: SITA)

"Európsky parlament je mimoriadne významná inštitúcia a bez Európskej únie sa Slovensko bude ťažko pohybovať dopredu," zdôraznil.

Líder kandidátky SDKÚ-DS Ivan Štefanec volil

Líder kandidátky SDKÚ-DS Ivan Štefanec odvolil dnes o desiatej hodine v Bratislave na Nobelovom námestí v spoločnosti priateľov, ktorým ide poobede na svadbu. Ako uviedol, využil svoje volebné právo vrátane oboch preferenčných hlasov a voliť pôjde aj jeho rodina.

"Prišiel som s priateľmi, ktorých čaká poobede radostná udalosť, svadba, takže dnešný deň strávime spolu," povedal. 

Rodina spolu so Štefancom k volebnej urne neprišla. "Manželka príde voliť sem, za chvíľu. Stretneme sa potom na svadbe. Deti už mám odrastené, pripravujú sa na svadbu, ale tiež pôjdu voliť," vysvetlil. Sám využíva volebné právo vždy, vrátane preferenčných hlasov. "Áno, využil som obidva krúžky," potvrdil Štefanec. "Právo prednostného hlasovania by si ľudia nemali nechať vziať, mali by ho využiť," podčiarkol.

Pavol Frešo
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: Facebook)

Voliť môžu aj hospitalizovaní pacienti v košickej UNLP 

Volebné právo si počas dnešných volieb do Európskeho parlamentu (EP) môžu uplatniť pacienti hospitalizovaní v košickej Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP). Rovnako tak môže vykonať aj službukonajúci personál. Podmienkou je, že si vybavili v mieste svojho trvalého pobytu voličský preukaz.

Priestory na voľby sú zriadené na oboch pracoviskách nemocnice, na Rastislavovej 43 aj na Triede SNP 1, informovala hovorkyňa UNLP Ladislava Šustová.

Chodiaci pacienti v nemocnici na Rastislavovej môžu hlasovať od 14.00 h do 15.00 h v X. pavilóne. Prenosná volebná schránka bude pripravená v miestnosti diétnych sestier na prízemí. Možnosť voliť tu môžu využiť aj pacienti susedného Východoslovenského onkologického ústavu.

V nemocnici na Triede SNP bude pripravená miestnosť na voľby od 15.00 do 16.00 h v lôžkovom pavilóne v Kluboch zamestnancov na 1. poschodí.

"Pacienti pripútaní na lôžko s platným voličským preukazom požiadajú o volebné právo službukonajúcu zdravotnú sestru. Následne pacienta na oddelení navštívi príslušná okrsková volebná komisia a umožní mu hlasovanie do prenosnej volebnej schránky," uviedla Šustová.

Povodňou zaplavený obecný úrad stihli pripraviť na voľby 

Samospráva obce Liptovské Matiašovce pod horským priechodom Huty stihla pripraviť volebnú miestnosť v nedávno povodňou zaplavenej budove obecného úradu tak, aby sa v nej mohli nerušene uskutočniť dnešné voľby do Európskeho parlamentu.

„Polmetrová prívalová vlna zanechala riadne stopy, zaplavený suterén, nánosy blata vo vstupe a na chodbe, no všetko sme dali načas do poriadku tak, aby nikto nemal žiadny dôvod prípadne sa vyhovárať, že sem nemohol prísť voliť kvôli následkom povodne,“ uviedol starosta Ján Jaňák.

Odstraňovanie následkov živelnej pohromy zamestnalo aj dnes mnoho našich obyvateľov,“ pokračoval.

Nepodpísanie zápisnice ÚVK platnosť volieb neovplyvní

Prípadné nepodpísanie zápisnice Ústrednej volebnej komisie o výsledku dnešného hlasovania vo voľbách do Európskeho parlamentu platnosť volieb neovplyvní. To, že voľby sú neplatné, môže konštatovať iba Ústavný súd SR na základe podania, pre médiá to počas dnešného volebného dňa povedala zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) pre voľby do EP Eva Chmelová.

Eva Chmelová - zapisovateľka
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: SITA)

Eva Chmelová reagovala na vyjadrenie jednej z kandidujúcich politických strán, o ktorom agentúra SITA informovala vo štvrtok 22. mája. Táto strana odporučila svojmu zástupcovi v ÚVK nepodpísať zápisnicu s výsledkami volieb. "Dôvodom je nevyvážený priestor počas volebnej kampane zo strany televízie TA3," uviedla strana vo svojom stanovisku z 22. mája. ÚVK podnet prerokuje, no nie je oprávnená prípady týkajúce sa elektronických médií posudzovať a je povinná postúpiť ich Rade pre vysielanie a retransmisiu. 

Zápisnicu o výsledku volieb podpisujú členovia Ústrednej volebnej komisie, ak ju niektorý z nich nepodpíše, zákon hovorí, že má uviesť dôvod, ale nespôsobuje to neplatnosť, nemá to vplyv na platnosť alebo neplatnosť výsledku volieb alebo zápisnice o výsledku volieb, zdôraznila dnes pre médiá Eva Chmelová, zapisovateľka ÚVK a riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra SR. Zopakovala: "O neplatnosti výsledkov volieb rozhoduje Ústavný súd SR a nepodpísaním zápisnice môže člen ÚVK vyjadriť nejaký protest, ale pokiaľ by chcel napadnúť výsledok voľby, tak zákon presne hovorí o tom, ako to možno urobiť legitímne,“ dodala. 

Rokovanie Ústrednej volebnej komisie
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: SITA)

Slováci dnes volia nových poslancov do Európskeho parlamentu (EP). O ich priazeň sa uchádza 333 kandidátov z 29 politických subjektov.

Vyzval občanov na účasť v dnešnom hlasovaní o poslancoch Európskeho parlamentu, čím pomôžu prekonať slovenský paradox, keď napriek väčšinovému pozitívnemu vzťahu občanov k Európskej únii, mala SR v dvoch predchádzajúcich voľbách najnižšiu účasť.

Eurovoľby v Bratislave
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: SITA)

Pokojný a bezproblémový je začiatok volieb do Európskeho parlamentu v obvodoch Prievidza a Bánovce nad Bebravou. Väčšinu miestností otvorili o 7.00 h, výnimkou je obec Lazany v okrese Prievidza, kde sa začali voľby o hodinu skôr. 

Ako informovala šéfredaktorka portálu EurActiv.sk Zuzana Gabrižová, hlavná kompetencia poslancov EP spočíva v práve meniť predkladanú legislatívu cez pozmeňovacie návrhy. Nepriamejší vplyv na legislatívu má poslanec spravodajca a tzv. tieňoví spravodajcovia v jednotlivých politických skupinách. Pritom "spravodajcovstvo" sa rozdeľuje v rámci vedenia EP a následne v politických skupinách - do veľkej miery podľa individuálnej expertízy a skúseností.

Europoslanci môžu tiež iniciovať nelegislatívne správy ku všetkým oblastiam, ktorými sa EÚ zaoberá. Tie sa po ich odhlasovaní stanú oficiálnym politickým stanoviskom EP, ktoré by podľa Gabrižovej mali ostatné inštitúcie zobrať do úvahy.

"Ďalšie právomoci spočívajú v kontrolnej funkcii. Majú právo interpelovať, teda klásť otázky Európskej komisii a jej členom a kontrolovať výdavky z európskeho rozpočtu aj formou vysielania kontrolných delegácií, napríklad na kontrolu využívania peňazí EÚ na odstávku Jaslovských Bohuníc." 

Okrem Slovenska dnes rozhodujú o nových poslancoch Európskeho parlamentu tiež voliči v Lotyšsku, na Malte a v Českej republike. V Lotyšsku, ktoré vysiela do europarlamentu ôsmich zástupcov, sú eurovoľby vnímané aj ako ukazovateľ pred októbrovými parlamentnými voľbami.  

Kritické hlasy na adresu EÚ bolo v predvolebnej kampani v pobaltskej krajine sotva počuť - ukrajinská kríza mnohých občanov znova presvedčila o význame vstupu do únie, uviedla agentúra DPA. Na Malte rozhoduje približne 330.000 oprávnených voličov o šiestich poslancoch EP. V ČR dnes pokračovali eurovoľby druhým dňom.

V najvyššie položenej miestnosti na Štrbskom Plese kalamita voľby nenarúša 

V najvyššie položenej volebnej miestnosti na Štrbskom Plese kalamita nijako nenarúša priebeh volieb do Európskeho parlamentu (EP). "Je to zodpovedná úloha dohliadať na ich priebeh v tejto volebnej miestnosti, zatiaľ je všetko v poriadku a ako som ja tu, tak sme nikdy nemali žiaden problém s narušením verejného poriadku, prípadne s marením volieb," uviedol náčelník Mestskej polície v Štrbe Emil Švorc.

Ešte týždeň pred voľbami však takí pokojní na Štrbskom Plese neboli, keďže aj tu strhla víchrica niekoľko stromov, ktoré zahatali miestne cesty. "Aj my sme sa podieľali na odstraňovaní následkov kalamity, čo sa nám sčasti podarilo, hlavne sprejazdniť cestu z Tatranskej Štrby na Štrbské Pleso," dodal Švorc s tým, že voliči, ktorí nie sú odtiaľto, by nemali mať problém nájsť najvyššie položenú volebnú miestnosť. Po celej osade sú totiž umiestnené aj informačné a smerové tabule.

Volebný okrsok číslo 4. na Štrbskom Plese sa nachádza v nadmorskej výške 1340 metrov a je teda najvyššie položený na Slovensku. "Naša volebná miestnosť je nielenže najvyššie, ale je aj najkrajšia v Tatrách," zhodnotil predseda volebného okrsku číslo 4. Pavol Otčenáš. Na Štrbskom Plese majú zapísaných vyše 70 voličov, zvyknú tu však voliť aj návštevníci Tatier a turisti s voličskými preukazmi. Práve z tohto dôvodu majú v tomto okrsku pripravených 250 voličských lístkov. 

"U nás je všetko pripravené, po kalamite sme upratali, takže voličom nič nebráni, aby prišli dať hlas svojmu kandidátovi. Všetci sú u nás vítaní," uzavrel Otčenáš. Prvý volič, okrem členov okrskovej komisie, prišiel na Štrbské Pleso odvoliť krátko po 8. hodine.

Voliť začali aj väzni, vysoká volebná účasť sa však neočakáva 

V ústavoch nie sú zriadené volebné okrsky a členovia volebných komisií prinášajú do väzníc postupne volebné urny. Na záver tohto pracovného týždňa sa v ústavoch nachádzalo 1453 obvinených a  8669 odsúdených. V dnešných voľbách do EP majú právo voliť obvinení aj odsúdení, ktorí sú občanmi Slovenskej republiky, ale aj obvinení a odsúdení, ktorí sú občanmi iného z členských štátov Európskej únie.

Vo voľbách sa však neočakáva, na rozdiel od nedávnych marcových prezidentských volieb, vysoká volebná účasť väzňov. Napríklad, volebné právo vo voľbách do EP, ktoré sa konali 6. júna 2009, využilo len 40 obvinených z 1540 oprávnených voličov a len 210 odsúdených zo 6926 oprávnených voličov. 

Celkový počet oprávnených voličov bol 8676 osôb, a teda priemerná účasť vo voľbách bola len 2,88 percenta. Pre porovnanie, účasť na druhom kole tohtoročných marcových prezidentských volieb bola 32,42 percenta, čo bolo približne o tri percentá viac, ako bola volebná účasť obvinených a odsúdených v prvom kole, ktoré sa konalo 15. marca.

"Právo voliť vo voľbách do Európskeho parlamentu má obvinený a odsúdený, ktorý je občanom Slovenskej republiky, najneskôr v deň volieb dovŕšil 18 rokov veku a má na území Slovenskej republiky trvalý pobyt a aj obvinený a odsúdený, ktorý je občan iného z členských štátov Európskej únie, ktorý najneskôr v deň volieb dovŕšil 18 rokov veku a má povolený na území Slovenskej republiky trvalý pobyt. Právo voliť má aj obvinený a odsúdený, ktorý je občanom Slovenskej republiky, najneskôr v deň volieb dovŕšil 18 rokov veku a nemá trvalý pobyt na území Slovenskej republiky a ani na území iného členského štátu Európskej únie, ak sa v deň volieb nachádza vo výkone väzby, respektíve vo výkone trestu odňatia slobody na území Slovenskej republiky. Prekážkou vo výkone volebného práva je zákonom ustanovené obmedzenie osobnej slobody z dôvodov ochrany zdravia ľudí, výkon trestu odňatia slobody uložený za spáchanie obzvlášť závažného zločinu, pozbavenie spôsobilosti na právne úkony," vysvetlil pred pár dňami riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž.

Každý ústav zabezpečil, aby obvinený a odsúdený bol informovaný o konaní volieb a včas písomne poučený o spôsobe a práve voliť vo voľbách do Európskeho parlamentu. Ak obvinený a odsúdený nemá trvalý pobyt vo volebnom okrsku, v ktorého územnom obvode je ústav, volí na základe voličského preukazu, ak si ho vyžiadal. 

Poučenie obsahovalo aj informáciu, že obvinený alebo odsúdený môže písomne požiadať obec, v ktorej má trvalý pobyt, o vydanie a zaslanie voličského preukazu. Žiadosť podáva obvinený alebo odsúdený písomne alebo prostredníctvom ním splnomocnenej osoby do obce, kde má trvalý pobyt najskôr 30 dní. 

"V deň konania volieb ústav zabezpečí predvedenie obvineného a odsúdeného pred okrskovú volebnú komisiu, v ktorej územnom obvode je ústav, za účelom umožnenia výkonu volebného práva," dodal ďalej Baláž.

Eurovoľby sa začali: Volebné miestnosti sa otvorili, Slováci môžu voliť

Voliči môžu svojmu favoritovi odovzdať hlas v takmer 6000 okrskoch. Majú čas do 22.00 h. Zároveň si musia so sebou vziať preukaz totožnosti, ktorým sa preukážu vo volebnej miestnosti. Volebné právo má vyše 4,3 milióna občanov.

V prípade, ak sa volič nenachádza na území Slovenskej republiky, stráca možnosť voliť slovenských kandidátov. Ak však splní požiadavky zákona o voľbách do Európskeho parlamentu v krajine, v ktorej momentálne žije, môže voliť kandidátov tejto krajiny.

Eurovoľby v Bratislave
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: SITA)

S otázkami, ktoré sa týkajú dnešných volieb, sa môžu občania obrátiť na informačnú linku. Tá funguje dnes od 7.00 h do 22.00 h na telefónnych číslach 02/4859 2312 a 02/4859 2313. Informačná linka je určená výlučne pre voličov a nebudú sa na nej poskytovať informácie právnickým osobám, médiám, politickým stranám a obciam.

Výsledky volieb do EP sa začnú zverejňovať v nedeľu 25. mája o 23.00 h v sídle Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku na bratislavských Palisádach. Výsledky vo všetkých členských štátoch EÚ budú vyhlásené synchrónne. Priebežné výsledky zverejňované nebudú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu