Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Najťažší zločinci volebné právo zrejme nakoniec nedostanú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Napriek pôvodnému zámeru Ministerstva vnútra (MV) SR najťažší zločinci právo voliť nedostanú. Výbor Národnej rady (NR) SR pre financie a rozpočet dal na odporúčanie exministra vnútra a spravodlivosti Daniela Lipšica (nezaradený), ktorý sa proti zmene postavil a cez pozmeňujúci návrh k volebným kódexom pôvodný zámer rezortu vnútra odporúča zrušiť.

Stotožnil sa s tým aj gestorský Výbor NR SR pre verejnú správu a regionálny rozvoj, ktorý plénu odporúča volebné právo najťažším zločincom neudeliť.

Lipšic ešte na jeseň vyhlásil, že udeliť volebné právo aj odsúdeným za obzvlášť závažné trestné činy je fackou všetkým ich obetiam a pozostalým. "Doteraz to bolo tak, že tí, ktorí spáchali obzvlášť závažné zločiny, kde je minimálne hranica trestnej sadzby desať rokov, voliť nemohli. To je podľa mňa správne. Najbrutálnejší vrahovia by nemali spolurozhodovať o osude tejto krajiny. Je to neúcta k obetiam a pozostalým, ktorí môžu ťažko akceptovať, aby ľudia, ktorí pripravili o život ich najbližších, často brutálne, spolurozhodovali, kam bude táto krajina smerovať," uviedol v septembri 2013.

Rezort vnútra svoj pôvodný zámer vysvetľoval aj tým, že takúto úpravu vyžaduje štrasburská judikatúra. Lipšic to označil za lož a nezmysel. "Rozhodnutie tohto súdu sa týka toho, že štát nemôže zbaviť volebného práva všetkých odsúdených paušálne. Ale vôbec neznamená, že musí priznať volebné právo všetkým odsúdeným," dodal.

Ministerstvo následne uviedlo, že "vypustenie prekážky volebného práva pre osoby odsúdené za obzvlášť závažné trestné činy sa do návrhu premietlo na základe zásadných pripomienok Generálnej prokuratúry SR", ktorá podľa ministerstva argumentovala viacerými rozhodnutiami Európskeho súdu pre ľudské práva v týchto veciach.

Po schválení volebných kódexov, ktoré sa v parlamente očakáva už na budúci týždeň, by tak malo platiť, že voliť nebudú môcť osoby, ktorým bola obmedzená osobná sloboda z dôvodov ochrany verejného zdravia, osoby vo výkone trestu odňatia slobody uloženom za spáchanie obzvlášť závažného zločinu a osoby pozbavené spôsobilosti na právne úkony.

Uchádzať sa o zvolenie zase nemôžu odsúdení vo výkone trestu, osoby pozbavené spôsobilosti na právne úkony a novinkou má byť obmedzenie aj pre ľudí, ktorí boli právoplatné odsúdení za úmyselný trestný čin, ak ich odsúdenie nebolo zahladené.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu