Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bombové výbuchy v Nigérii majú už najmenej 118 obetí

Bombové výbuchy v meste Jos majú už najmenej 118 obetí Zobraziť galériu (2)
Bombové výbuchy v meste Jos majú už najmenej 118 obetí (Zdroj: SITA)

KANO - Najmenej 118 ľudí zahynulo a ďalších okolo 45 utrpelo zranenia pri dvojitom bombovom útoku, ku ktorému došlo v utorok na hlavnom trhovisku v nigérijskom meste Jos, metropoly zväzového štátu Plateau v strednej časti africkej krajiny. Informoval o tom hovorca nigérijskej Národnej agentúry pre riešenie mimoriadnych udalostí (NEMA).

Bomby explodovali v 15-minútovom odstupe na hlavnom trhovisku mesta Jos, v tesnom susedstve železničnej stanice a univerzitnej nemocnice. Jedna bomba bola ukrytá v nákladnom aute, druhá v mikrobuse, povedal agentúre DPA zdroj z osobitnej bezpečnostnej zložky. Výbuchy poškodili nemocnicu, niekoľko obchodov, banky a parkovisko, celú oblasť zahalil hustý dym. Z miesta odvážali množstvo zhorených tiel.

Prezident Goodluck Jonathan označil útočníkov za nositeľov zla a vyjadril odhodlanie pokračovať v boji s terorizmom napriek množiacim sa útokom najmä zo strany islamistického hnutia Boko Haram. Obetiam bombových útokov prisľúbil pomoc zo strany všetkých dôležitých úradov a bezpečnostných zložiek.

Bombové výbuchy v meste
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Takmer miliónové mesto Jos leží v srdci nepokojného stredového pásu Nigérie, kde sa stretáva prevažne kresťanský juh so zväčša moslimským severom Nigérie.

Hlavným podozrivým z najnovšieho útoku v meste Jos je islamistická sekta Boko Haram, ktorá útočí bombami po celej krajine. Sekta si získala celosvetovú pozornosť, keď pred mesiacom uniesla zo strednej školy na severovýchode krajiny vyše 200 kresťanských dievčat. USA, Británia a Francúzsko sa zaviazali pomôcť pri ich záchrane.

Nigéria v utorok oficiálne požiadala Bezpečnostnú radu OSN o zaradenie militantného islamistického hnutia Boko Haram na zoznam teroristických skupín. Skupina je činná na severe krajiny, kde uskutočňuje útoky proti vládnym inštitúciám a civilistom. Jej cieľom je vytvoriť z Nigérie moslimský štát založený na striktnom výklade práva šaría.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu