Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Prezidentka rozhodla: Po nehode trajektu ruším pobrežnú stráž!

Potápajúci sa trajekt
Potápajúci sa trajekt (Zdroj: SITA)

SOUL - V reakcii na potopenie trajektu Sewol, pri ktorom pred vyše mesiacom zahynulo vyše 300 ľudí, prevažne školákov, oznámila dnes juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje rozpustenie pobrežnej stráže, keďže zlyhala pri záchrannej misii.

Úlohy pobrežnej stráže prevezme nový národný bezpečnostný úrad, pričom vyšetrovacie právomocí budú prenesené na políciu, uviedla Pak v dnešnom vyhlásení v Soule.

Prezidentka sa v televíznom vystúpení tiež znova oficiálne ospravedlnila za tragédiu a prevzala zodpovednosť za nedostatky v reakcii štátnych úradov pri jednej z najkrvavejších katastrof v Južnej Kórei za niekoľko desaťročí, uviedla agentúra AP.

Juhokórejská pobrežná stráž bola pod rastúcou kritikou verejnosti v súvislosti so záchrannou a pátracou operáciou po potopení trajektu Sewol, ku ktorému došlo 16. apríla. Väčšinu obetí tvoria študenti jednej strednej školy z predmestia Soulu, ktorí cestovali na turistami vyhľadávaný ostrov Čedžu pri južnom pobreží krajiny.

Z mora dosiaľ vytiahli 286 tiel, ďalších 18 ľudí je však stále nezvestných. Nehodu prežilo 172 ľudí vrátane 22 z 29 členov posádky. Prokuratúra minulý týždeň obžalovala 15 členov posádky, ktorí mali na starosti navigáciu lode, štyroch z nich zo zabitia cestujúcich.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu