Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

USA prvýkrát uvalili sankcie na ruskú banku kvôli stykom so Sýriou

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Spojené štáty dnes vôbec prvýkrát uvalili sankcie na ruskú banku kvôli jej stykom s režimom sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Postihnutou je moskovská Tempbank, informovala agentúra Reuters.

Americké ministerstvo financií umiestnilo finančný dom so sídlom v Moskve na svoj ​​zoznam organizácií postihnutých sankciami. Tempbank je tak úplne odstrihnutá od amerického finančného systému. V praxi teda nemôže obchodovať s veľkou časťou sveta, ktorý v tomto systéme operuje.
 
Američania sankcie rozšírili aj na niekoľko osôb: okrem činiteľa banky Michaila Gaglojeva ide o šesť sýrskych vládnych úradníkov. Sankcie sú namierené aj proti dvom sýrskym rafinérskym spoločnostiam.
 
Asad už dlhodobo využíva ruské banky k tomu, aby sa prostredníctvom nich dostal na svetové trhy. Americká vláda doteraz podľa Reuters vzdorovala nátlaku amerických zákonodarcov, aby za to začala trestanie ruskej banky.
 
USA už neuznávajú legitimitu Asadovho režimu. Zakázali prevádzku sýrskej ambasády a naopak zintenzívňujú diplomatické vzťahy s opozíciou, ktorá vedie s Asadovými silami už tri roky občiansku vojnu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu