Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V Rakúsku zadržali čečenského imáma verbujúceho bojovníkov do Sýrie!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Rakúska polícia zadržala čečenského imáma pre jeho údajný nábor mladých mužov na boje v radikálnom islamistickom Fronte an-Nusra v Sýrii, napojenom na medzinárodnú teroristickú sieť al-Káida. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na tamojšiu prokuratúru.

Ide o nemenovaného 41-ročného moslimského duchovného, podozrivého z napomáhania teroristov. K zaisteniu muža došlo už v pondelok v meste Graz po tom, ako sa zistilo, že štyria mladí Čečeni z jeho modlitebne zahynuli v Sýrii, potvrdil hovorca prokuratúry.

Koncom apríla polícia vykonala raziu v imámovej mešite, ako i ďalšej, ktorú navštevujú najmä bosnianski Moslimovia. Správa o zatknutí prenikla na verejnosť iba niekoľko hodín pred stretnutím ministrov vnútra krajín EÚ v Luxemburgu, ktorých hlavnou agendou bola hrozba radikalizovaných zahraničných bojovníkov vracajúcich sa zo Sýrie.

Plánované rozhovory podnietila aj tragická májová streľba v židovskom múzeu v Bruseli, za ktorou stojí 29-ročný predpokladaný páchateľ Mehdi Nemmouch, pravdepodobne vycvičený džihádistami v Sýrii. Muž však stále odmieta vypovedať.

V Rakúsku bolo naverbovaných už približne 100 osôb do bojov proti sýrskym vládnym silám. Veľkú časť z nich tvoria príslušníci čečenskej komunity, uviedol nemenovaný rakúsky činiteľ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu