Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Katolícka cirkev priznáva: Biskup zneužíval deti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

HÁG - Zosnulý holandský katolícky biskup bol uznaný vinným zo sexuálneho zneužívania maloletých katolíckou diecézou v južnom Holandsku, informovala o tom včera agentúra AP.

Biskup diecézy Roermonde Frans Wiertz, vo svojom písomnom vyhlásení uviedol, že "prijal odporúčanie cirkevnej komisie pre vybavovanie sťažností, ktorá obvinenia zosnulého biskupa Jo Gijsena považuje za opodstatnené."

Gijsen, ktorý umrel v roku 2013, pred niekoľkými desaťročiami sexuálne zneužil dvoch maloletých chlapcov v meste Roermond, kde pôsobil ako kaplán a učiteľ.

Organizácia obetí zneužívania cirkevnými predstaviteľmi Mea Culpa, piatkové vyhlásenie uvítala ako dosiahnutie spravodlivosti pre obete zneužitia. Bert Smeets z Mea Culpa rozsudok označil za "facku na tvár holandskej rímsko-katolíckej cirkvi."

Odhalenie zneužívania maloletých vysokopostaveným cirkevným hodnostárom je pritom len najnovším škandálom, ktorému v tejto súvislosti holandská katolícka cirkev čelí. Ešte v roku 2011 bola publikovaná správa, podľa ktorej od roku 1945 trpelo v holandských katolíckych inštitúciách nejakou formou zneužívania až 20.000 detí. 

Tieto zistenia prinútili vtedajšieho arcibiskupa Utrechtu Wim Eijka k verejnému ospravedlneniu v mene holandskej katolíckej cirkvi, v ktorom uviedol, že ho táto správa "napĺňa hanbou a zármutkom."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu