Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Lekári chceli darovať orgány od živého pacienta: Mysleli, že je mŕtvy, on to všetko počul!

Pacient zažil šok
Pacient zažil šok (Zdroj: SITA)

GOTHENBURG – Takmer sa z toho zrútil. Muž zo Švédska ležal paralyzovaný v nemocnici, keď začul lekárov debatovať o darcovstve vlastných orgánov. Po infarkte sa nemohol vôbec hýbať a upadol do bezvedomia. Našťastie sa prebral, ale lekári si to nevšimli a mali s ním už iné plány.

43-ročný Jimi Fritze o otrasnom zážitku z nemocnice prehovoril po dvoch rokoch, keď sa stále dáva dokopy z infarktu, ktorý dostal pri večeri so svojou priateľkou. Trvalo hodinu a pol, kým Jimiho previezli do nemocnice.

Zostal paralyzovaný a v bezvedomí. Lekári mu už veľké šance nedávali a radšej začali plánovať, čo s jeho zdravými orgánmi. Netušili však, že Jimi sa prebral, ale nemohol hýbať s ničím. Plne pri vedomí tak počul debatu lekárov ako tvrdia jeho priateľke, že už nemá šancu a chcú jeho orgány darovať.

Jimi bol v šoku. Začul ako sa bavia o jeho obličkách a pečeni. „Počul som ako hovoria mojej priateľke a príbuzným, že už nemám šancu na prežitie,“ povedal Jimi britským novinám Telegraph.

„Nemohol som nič robiť. Mohol som iba pozerať a načúvať. S telom som nevládal pohnúť.“

Teraz sa zotavuje a rehabilituje pripútaný na kreslo. Na otrasný zážitok spomína veľmi nerád. „Počul som moju priateľku plakať celý čas, ale nemohol som nič urobiť. Tiež som začul ako sa rozprávajú o darcovstve. Chceli robiť testy mojim obličkám a pečeni, aby sa uistili, že ich môžu darovať,“ povedal Jimi.

Pocit bezmocnosti ho stále sprevádzal. Lekári netušili, že sa prebral z bezvedomia. Dokonca si predstavoval ako zomrie. Či to bude bolieť alebo ho v krematóriu spália.

Keď za ním prišla rodina, aby mu dala posledné zbohom, lekári možné darcovstvo orgánov preberali aj s nimi. Predtým než ho vyhlásili za mŕtveho. Toto sa Jimiho dotklo tak, že nemocnicu žaluje.

Zachránil ho až skúsenejšia lekárka, ktorá sa predčasne vrátila z dovolenky. Pozrela sa na snímky jeho mozgu ešte raz a usúdila, že nádej predsa len žije. Po pár dňoch už bol schopný aj pohnúť s hlavou.

Nemocnica sa teraz ospravedlňuje a chce prípad vyriešiť. Šokujúci zážitok si však Jimi ponesie do konca života. Počuť rozprávať lekárov o darcovstve vlastných orgánov pri plnom vedomí mu nikto nezávidí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu