Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kvôli zemetraseniu v Čile vydali pre Havaj výstrahu pred vlnou cunami

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KAILUA-KONA - Výstrahu pred prívalovou vlnou cunami vydali pre Havaj po silnom zemetrasenie s magnitúdou 8,2, ktoré v noci nadnes zasiahlo severné pobrežie Čile. Neočakáva sa však, že vlny zaplavia vnútrozemské oblasti tohto amerického štátu, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov.

Stupeň výstrahy, ktorú pre Havaj vydalo Tichomorské centrum pre varovanie pred cunami, je menej závažný ako stupeň varovania pred prívalovou vlnou, ktorý by podnietili očakávania rozsiahlych záplav v oblasti.

Prvá vlna vyvolaná zemetrasením pri severnom pobreží Čile zasiahne Havaj podľa predpokladov dnes o 15.24 SELČ, spresnilo centrum.

"To, čoho sa skutočne obávame, sú prúdy. A spravidla sa vytvorí aj väčšia vlna, ktorá môže zaplaviť pláž, alebo podobne. Ak na to nie ste pripravení, môžete sa dostať do ťažkostí," upozornil geofyzik Gerard Fryer.

Zmeny hladiny mora a silné morské prúdy sa môžu vyskytnúť pozdĺž celého pobrežia Havaju, čo môže ohroziť plavcov i lode, ako aj ľudí na plážach, v prístavoch či prístaviskách, uviedlo centrum vo vyhlásení.

Silné zemetrasenie v Čile si doposiaľ vyžiadalo päť obetí. Úrady nariadili evakuáciu obyvateľov pobrežných miest na severe krajiny.

Najnovšie zemetrasenie nadviazalo na sériu otrasov, ktoré odštartovalo 17. marca silné zemetrasenie s magnitúdou 6,7 a vyžiadalo si evakuáciu takmer 100.000 osôb žijúcich v prevažne pobrežných oblastiach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu