Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Severná Kórea vystrelila vyše 500 delostreleckých striel, Južná 300

Severná Kórea odštartovala cvičnú ostrú streľbu
Severná Kórea odštartovala cvičnú ostrú streľbu (Zdroj: SITA)

SOUL - Severná Kórea dnes v rámci streleckého cvičenia vypálila vyše 500 delostreleckých sálv a asi stovka z nich dopadla južne od spornej námornej hranice s Južnou Kóreou v Žltom mori. S odvolaním sa na juhokórejské ministerstvo obrany to oznámila agentúra Reuters.

Južná Kórea paľbu opätovala a vypálila vyše 300 sálv, ktoré smerovala do oblasti severne od námornej hranice, povedal hovorca ministerstva Kim Min-sok.

Severokórejskú paľbu označil za "plánovanú provokáciu a skúšku odhodlanosti juhokórejskej armády brániť námornú hranicu".

Juhokórejská armáda odpovedala na severokórejskú ostrú streľbu varovnou streľbou zo samohybných húfnic K-9 a vyslaním stíhačiek F-15K do blízkosti námornej hranice, informovala agentúra Jonhap.

Úrady zároveň preventívne evakuovali obyvateľov jedného pohraničného ostrova, keďže pri nečakanom delostreleckom útoku KĽDR na juhokórejský ostrov Jonpchjong v novembri 2010 zahynuli štyria ľudia.

Pobrežné delostrelectvo Severnej Kórey vykonáva pravidelne cvičenia, je však neobvyklé, že Južnú Kóreu o nich tentoraz vopred informovalo.      

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu