Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kličko vyzval Tymošenkovú, aby podporila spoločného kandidáta

Vitalij Kličko a Júlija Tymošenková
Vitalij Kličko a Júlija Tymošenková (Zdroj: SITA)

KYJEV - Líder ukrajinskej pravicovej strany UDAR Vitalij Kličko dnes vyzval bývalú premiérku krajiny Juliju Tymošenkovú, aby podporila spoločného kandidáta Petra Porošenka v prezidentských voľbách, ktoré sa uskutočnia 25. mája. Oznámila to dnes agentúra ITAR-TASS.

Kličko, niekdajší svetový šampión v boxe, výzvu prezentoval na zjazde svojej strany. Tymošenková, ktorú kontroverzné pôsobenie vo funkcii predsedníčky dostalo do väzenia, minulý týždeň zverejnila svoje vlastné ambície na zisk postu hlavy štátu. Oligarcha Porošenko je magnátom v oblasti cukrárskeho priemyslu.

Kličko a Porošenko medzitým podpísali "deklaráciu zjednotenia", ktorá okrem iného zlučuje spoločné úsilie počas volebnej kampane. Kličko dnes oznámil, že sťahuje svoju kandidatúru v prezidentských voľbách a bude sa namiesto toho uchádzať o post primátora hlavného mesta Kyjev. Voľby sa budú konať v rovnaký deň.

Porošenko, ktorého majetok sa odhaduje na približne miliardu eur, je vnímaný ako jeden z finančných podporovateľov revolúcie z roku 2004 i nedávnych protivládnych protestov. Súčasťou jeho impéria sú okrem iného televízna stanica Kanal 5 a cukrovinkársky koncern Rošen. Zastával posty ministra obchodu a zahraničných vecí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu