Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Porošenko chce po víťazstve pozvať Tymošenkovú do svojho tímu

Julia Tymošenková
Julia Tymošenková (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinský podnikateľ Petro Porošenko, favorit blížiacich sa májových prezidentských volieb, dnes uviedol, že je presvedčený o možnosti spolupráce s donedávna väznenou expremiérkou Juliou Tymošenkovou.

Uviedol to v reakcii na slová Tymošenkovej o tom, že nestiahne svoju prezidentskú kandidatúru a neodporučí svojim stúpencom voliť práve Porošenka. Informovala o tom televízna stanica ICTV a internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda.

"Aj keď sa v súčasnosti javíme ako konkurenti, ja som s Julijou Tymošenkovou nemal problémy v minulosti a som presvedčený, že nebudem mať ani v budúcnosti. Každý z nás prispel svojou mierou k zosadeniu predchádzajúceho režimu a ja v prípade víťazstva vo voľbách pozvem Juliju Tymošenkovú do svojho tímu. Som presvedčený, že budeme spolupracovať," vyhlásil Petro Porošenko.

Líder ukrajinskej pravicovej strany UDAR Vitalij Kličko sa v uplynulých dňoch vzdal kandidatúry v prospech Porošenka a na rovnaký krok vyzval aj Tymošenkovú.

Ukrajinská Ústredná volebná komisia ukončila v predposledný marcový deň registráciu záujemcov, ktorí sa chcú 25. mája uchádzať o funkciu prezidenta.

Záujem uchádzať sa o najvyššiu ústavnú funkciu prejavilo 46 občanov, pričom 38 z nich kandiduje bez nominácie a podpory politických strán a ôsmi sú straníckymi kandidátmi. Tucet z nich Ústredná volebná komisia zamietla už do 31. marca.

Štatút kandidáta ÚVK oficiálne priznala kandidátom, medzi ktorými sú napríklad bývalý vicepremiér Jurij Bojko a Serhij Tihipko, bývalý predseda charkovskej oblastnej administratívy Mychajlo Dobkin, či bývalý námestník generálneho prokurátora Renat Kuzmin.

Stranícke zjazdy nominovali ôsmich kandidátov. Je medzi nimi záhadný Darth Vader (Internetová strana Ukrajiny), ako aj Anatolij Hrycenko (Občianska pozícia), Oleksandr Klymenko (Ukrajinská národná strana), Petro Simonenko (Komunistická strana Ukrajiny), Julija Tymošenková (Vlasť), Oleh Ťahnybok (Sloboda), Mychajlo Dobkin (Strana regiónov) a Vasilij Kujbyda (Ľudové hnutie Ukrajiny).

Medzi uchádzačmi o prezidentský úrad bez podpory politických strán je známa aktivistka a lekárka Oľha Bohomolecová, líder radikálneho hnutia Pravý sektor Dmytro Jaroš, ktorého dnes oficálne zaregistrovali, ako aj podnikateľ a politik, niekdajší minister zahraničných vecí v kabinete Tymošenkovej a neskorší minister obchodu v kabinete Mykolu Azarova, Petro Porošenko, ktorý má veľké šance na úspech a v prieskumoch verejnej mienky doteraz vedie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu