Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tymošenková odmietá slová prezidenta: Tretia svetová podľa nej nehrozí

Julia Tymošenková
Julia Tymošenková (Zdroj: TASR)

KYJEV - Ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková je presvedčená o potrebe Kyjeva vstúpiť do NATO. Svoj pohľad na aktuálnu situáciu prezentovala v sobotu zverejnenom rozhovore pre americkú tlačovú agentúru AP. Tej okrem iného povedala, že vstup do aliancie je jediným spôsobom, ako odstrašiť Rusko a jeho prezidenta Vladimira Putina a ochrániť sa pred agresiou Moskvy.

Podľa neúspešnej prezidentskej kandidátky z roku 2010 síce Ukrajinci NATO odmietali, všetko však podľa jej slov zmenili akcie Ruska na východe Ukrajiny. To podľa nej spôsobilo "základnú zmenu" v názoroch verejnosti. Tvár takzvanej oranžovej revolúcie spred desiatich rokov zároveň odmietla slová premiéra Arsenija Jaceňuka, ktorý v piatok obvinil Rusov zo snáh o vyvolanie tretej svetovej vojny. Podľa neho Putin "iba vydiera s vedomím, že svet nedovolí ďalšiu svetovú vojnu, čo mu umožňuje "pokračovať v protizákonných a agresívnych skutkoch".

"Putin svojou vojnou proti nám zmenil mentalitu Ukrajincov a obrátil nás iným smerom. V tomto prípade je NATO našou najlepšou voľbou," povedala pre AP Tymošenková, ktorá práve pre spornú dohodu s Putinom o plyne spred piatich rokov skončila na viac ako dva roky vo väzení.

Oslobodili ju až koncom februára po zosadení proruského prezidenta Viktora Janukovyča, ktorý ju v roku 2010 v priamom súboji o najvyšší post porazil. Expremiérka sa oň chce opakovane uchádzať aj vo voľbách koncom mája. Jej preferencie pre kontroverznosť jej osoby však zostávajú nízke.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu