Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Biblické proroctvo sa napĺňa: Svetová invázia na čele s Putinom

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Možno už čoskoro sa priamo pred našimi očami naplní biblické proroctvo, píše pastor Jeff Crawford a upozorňuje na spojitosť 38. a 39. kapitoly Svätého Písma s aktuálnym vývojom svetových konfliktov. Tie hovoria o veľkej invázii na Izrael zo severnej krajiny zvanej "Magóg", ktorou má byť dnešné Rusko a jej vodcovi "Gógovi", teda prezidenta Vladimira Putina.

Proroctvo Ezekiela 38-39 je podľa Crawforda fascinujúce v tom, ako špecificky popisuje koalície národov, ktoré sa majú postaviť proti Izraelu. Táto os zla bude podľa predpovede zničená rukou Boha a samotný Góg bude zabitý. Pochovať ho potom majú práve v Izraeli, nie v jeho rodnej krajine, čo má byť jasným znakom toho, že sa proroctvo napĺňa.  

Nie je žiadnym tajomstvom, že Izrael má množstvo nepriateľov a hoci pozornosť sveta sa v súčasnosti upriamuje najmä na jeho konflikt s Palestínou, Ezekielove proroctvo 38-39 naráža priamo na inváziu vedenú Ruskom. A to, že krajina Magóg má predstavovať dnešné Rusko, dokazujú podľa pastora Crawforda tieto spojitosti:

- Magóg je opisovaný ako krajina na severe a ak si nakreslíte priamku z Jeruzalemu k Severnému pólu, bude prechádzať priamo cez Moskvu.

- Góg z Magógu sa v proroctve uvádza s piatimi menami - Roš, Mešech, Túbal, Góg a Magóg. Potomkovia Mešecha podľa neho žili pozdĺž Čierneho a Kaspického mora a volali sa Moskovi. Z ich mena má byť odvodený dnešný názov ruského hlavného mesta Moskvy. Od mena Túbal zas mal vzniknúť starý názov ruského mesta Tobolsk.

Ešte zarážajúcejšie je však podľa Crawforda to, ako Sväté Písmo opisuje spojencov Ruska:

Perzia - dnešný Irán, ktorý leží na východ od Izraela. Crawford v tomto prípade upozorňuje na rolu Ruska v iránskom nukleárnom programe.

Kúš - dnešná Etiópia. Severoafrická krajina ležiaca na juhu od Izraela.

Put - dnešná Líbya. Ďalšia severoafrická krajina, ktorá sa za posledné dni stala veľkým nepriateľom Západu.

Gomer - v tomto prípade sa dá len ťažko určiť súčasný ekvivalent. Biblickí učenci však tvrdili, že ľudia z Gomeru boli Cimeriani, ktorí žili v okolí Čierneho mora a boli vyhnaní do dnešného Turecka. Takže Gomer môže byť Turecko. Avšak starovekí Cimeriani žili tam, kde je dnes Ukrajina.

Bet-togarma - tu to tiež nie je celkom jasné, niektorí učenci sa však domnievajú, že moderným ekvivalentom tejto krajiny by mohlo byť dnešné Nemecko.

Najvzdialenejšie časti severu - keď sa na mape pozrieme na národy na severe Izraela, určite tam nájdeme aj Sýriu. A ako Crawford zvýrazňuje, rola Ruska v Sýrii je nevyhnutná.

Môže byť ruský prezident biblickým Gogom? To ukáže len čas, tvrdí pastor Crawford. O tom, že sa k tomu minimálne približuje, však podľa neho nasvedčuje niekoľko faktov:

-  Od pádu berlínskeho múru a konca studenej vojny USA držalo Rusko v šachu. Putin sa však podľa Crawforda necíti byť v šachu. Hrá svoju vlastnú hru a snaží sa robiť všetko preto, aby dostal USA pod kontrolu, tvrdí.

- Len prednedávnom Rusko podpísalo dohodu o zbraniach s Egyptom, južným susedom Izraela. Egypt teda bude zbrojiť Rusko, nie USA.

- Celý svet sledoval, ako prezident Barack Obama ustúpil z červenej línie v Sýrii kvôli použitiu chemických zbraní. Putin to sledoval rovnako pozorne, dopĺňa Crawford svoju teóriu.

- Celý svet sa tiež díval na to, ako v Líbyi zabili amerického veľvyslanca, na čo vláda dodnes neodpovedala. To si Putin všimol tiež, dodáva.

- Celý svet sledoval, ako sa USA fixovala na domáce otázky o ekonomike, homosexuálnych manželstvách, imigrácii, regulácii zmeny klímy, minimálnej mzde a medzinárodné záležitosti považovala za menej dôležité, píše Crawford.

A tak zatiaľ čo sa Spojené štáty sústredia na vlastné záležitosti a ostávajú plaché, Putin sa rozhodol vykročiť vpred, vysvetľuje Crawford, podľa ktorého sa dívame, ako sa biblické proroctvo pomaly, ale isto napĺňa.  

Jeff Crawford je pastor, pedagóg a spisovateľ. Žije v severozápadnom Arkansase s jeho ženou Julie a ich štyrmi deťmi. Je prezidentom cirkevnej školy Cross Church School of Ministry a autorom ocennej knihy Obraz boží - Od toho, kým ste, až po to, kým sa môžete stať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu