Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Sýrska opozícia má dôkazy, že režim použil pri útoku chlór

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BEJRÚT - Sýrska opozícia zverejnila v pondelok fotografie a video zábery chlórovej bomby ako dôkaz, že jednotky prezidenta Baššára al-Asada uskutočnili minulý týždeň ďalší chemický útok.

Povstalci a vládne sily sa navzájom obviňujú z použitia jedovatého plynu v povstalcami ovládanej dedine Kfar Zeitá v provincii Hamá v piatok a v sobotu minulého týždňa. Obe strany tvrdia, že použitý bol jedovatý chlór, ktorý sa využíva na priemyselné účely a nie je na zozname chemických zbraní, ktorých sa musela Sýria vzdať. Štátna televízia obvinila z chemického útoku, pri ktorom boli zranené desiaty osôb, skupinu Front al-Nusrá

Podľa zverejnených záberov bol na útok použitý priemyselný kanister obsahujúci plynný chlór. Z fotografií nie je jasné, kto ho použil. Kanister s chlórom údajne zhodili na oblasť z helikoptéry. Režim sýrskeho prezidenta al-Asada pristúpil minulý rok na chemické odzbrojenie pristúpil v záujme odvrátiť prípadný vojenský zásah zo strany USA, ktorý mal byť reakciou na použitie chemických zbraní proti civilistom. Pri útokom sarínu prišli o život desiatky osôb.

Podľa medzinárodnej Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) Sýria sa už zbavila skoro 50 percent zložiek chemických zbraní, ktoré má nechať zlikvidovať mimo svojho územia. Toxické činidlá, ktoré Sýria deklarovala na základe septembrovej rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, zneškodnia na palube americkej lode Cape Ray a komerčných zariadeniach na území Británie a Nemecka.

Dokument OSN požaduje zavŕšenie procesu likvidácie do 30. júna, zatiaľ čo Damask mal pôvodne všetok materiál odovzdať do 5. februára. Sýrska vláda najnovšie sľubuje, že sa tak stane do konca apríla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu