Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovensko v ohrození: Podľa analytičky otvoril Putin tému revízie povojnových dohôd!

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

KYJEV - Vplyv Moskvy na geopolitickú budúcnosť závisí od toho, ako ďaleko zájde vo vzťahu k Ukrajine a aké opatrenia príjme medzinárodné spoločenstvo v súčasnej konfrontácii, uviedla v rozhovore Galyna Zelenková z Inštitútu politických a etnických štúdií Národnej akadémie vied Ukrajiny.

"Nevylučujem však, že ruský prezident Vladimir Putin môže v tomto konflikte dosiahnuť aj revíziu systému medzinárodných dohôd, ktoré boli vytvorené po druhej svetovej vojne," konštatovala.

Vzhľadom na ďalšie kroky Kremľa je podľa nej potrebné mať na pamäti, že "máme do činenia s krajinou a jej lídrami, ktorí porušili všetky medzinárodné dohody, politické záväzky a zákony susednej krajiny".

Preto sa už v súčasnosti nedá vylúčiť, že po skončení "krymskej operácie" sa Moskva nezastaví v snahe pripojiť k Rusku aj ďalšie ukrajinské regióny, domnieva sa Zelenková.

"Avšak na rozdiel od Krymu, na východe Ukrajiny tvorí ruskojazyčné obyvateľstvo väčšinu, preto tam nie sú dostatočné predpoklady pre separatizmus. Ale môžu sa zosilniť, a to v prípade, že si ukrajinská vláda nedokáže poradiť s korupciou a šedou ekonomikou, na východe sú totiž tieto javy výrazne silnejšie, a v prípade sabotáže zo strany miestnych silových štruktúr, podnikateľov a úradníkov, ktorí sú tradičným jadrom Strany regiónov. S ich tichým súhlasom je v týchto regiónoch aktívny zločin, čo taktiež destabilizuje situáciu," uviedla analytička.

Referendum na Kryme bolo podľa jej názoru nezákonné. Vysvetlila, že hoci bol Krym autonómnou republikou, platili tam oblastné zákony, i keď s rozsiahlejšími právomocami než majú druhé regióny.

"Ústava neumožňovala Krymu odtrhnúť sa od Ukrajiny, ako je to možné v prípade federácií. Ďalšia vec je ale tá, že na legislatívnej úrovni nie je na Ukrajine ešte stále vyriešená procedúra usporiadania miestnych referend, hoci ústava Ukrajiny takúto formu sebaurčenia berie do úvahy. Avšak takáto procedurálna neurčitosť neumožňuje usporiadať referendum na miestnej úrovni," dodala Zelenková.

Maďarský analytik: V postsovietskych krajinách sa odteraz môže udiať čokoľvek

Anexia Krymu znamená, že na teritóriu postsovietskych krajín sa odteraz môže udiať čokoľvek a vo vzťahoch s Ruskom zavládne najväčšie ochladenie od studenej vojny, vyhlásil dnes v Budapešti pre agentúru MTI expert na Rusko András Deák.

Podľa jeho slov Rusko v uplynulých 20 rokoch často zdôrazňovalo, že postsovietske krajiny sú pre neho mimoriadne dôležité a nepripustí, aby sa tam vytvorili nepriateľské režimy a aby tam získali zahraničné mocnosti pozície.

Moskva sa v súvislosti so situáciou na Ukrajine často odvoláva na prípad Kosova a tvrdí, že nie Rusko začalo narúšať systém medzinárodného poriadku, konštatoval Deák.

Rusku sa nepáči ani rozširovanie Severoatlantickej aliancie smerom na východ, pričom ťažko prijíma skutočnosť, že rozpadom Sovietskeho zväzu nezaniklo aj NATO. Deák upozornil na to, že po terajšej klasickej anexii Krymu sa treba zamyslieť nad tým, čo Rusi chcú a čoho sú schopní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu