Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Šebej: Vyjadrenie Fica na tému Kosova je strašenie maďarskou kartou

František Šebej
František Šebej (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Šéf parlamentného zahraničného výboru František Šebej (Most-Híd) si myslí, že vyjadrenie prezidentského kandidáta Roberta Fica (Smer-SD) na tému Kosova je strašenie maďarskou kartou.

"Strašenie uznaním Kosova je hra maďarskou kartou. Je to strašenie, že by vznikol precedens, na základe ktorého by eventuálne mohla maďarská menšina na Slovensku žiadať niečo podobné. Je to absolútny nezmysel a je to veľmi nefér podpásový útok, pretože to jednoducho nie je pravda," uviedol vo videozázname, ktorý dnes médiám mailom poslala strana Most-Híd a ktorý uverejnila na internete.

Šebej takto reagoval na vyjadrenia oboch prezidentských kandidátov, Fica aj Andreja Kisku. Kiska pripomínal, že Kosovo s výnimkou Slovenska a ďalších štyroch krajín EÚ uznali všetky zvyšné krajiny únie.

"Kto hovorí o neuznaní Kosova, hovorí o tom, že nerozumie presne tomu, čo sa tam deje, ako to vzniklo. Porovnáva dve neporovnateľné veci, a to je situácia maďarskej menšiny a to, čo bolo v Kosove," prízvukoval v sobotu (22.3.) v RTVS. Slovensko by podľa neho malo Kosovo postupným procesom uznať.

Fico mu oponoval, že ten, kto hovorí o uznaní Kosova, hovorí o obrovskom ohrození územnej celistvosti Slovenska. "Uznanie Kosova považujem za obrovské riziko pre Slovensku republiku," podčiarkol.

Šéf zahraničného výboru taktiež odmietol hľadanie paralely medzi Kosovom a Krymom. "Keby Albánsko zorganizovalo obsadenie Kosova kvôli kosovským Albáncom, nejaká analógia by existovala, ale takáto analógia neexistuje. Krym obsadili Rusi bez toho, aby ktokoľvek skrivil etnickým Rusom na krymskom polostrove čo len vlas na hlave. Čiže ani táto analógia nesedí," upozornil Šebej.

Rovnako nesúhlasí s vyjadrením Fica na tému mandátu Bezpečnostnej rady OSN k odsúhlaseniu vojenského zásahu proti štátu, ktorý napadol iný štát.

Fico v nedeľňajšej (23.3.) diskusnej relácii TA3 reagoval na otázku moderátora, ktorý sa pýtal, či by ako prezident, ktorý je aj hlavným veliteľom Ozbrojených síl SR, bol za to, aby Slovensko

SR má podľa Fica svoje záväzky v rámci medzinárodných štruktúr, avšak v prípade, ako je Ukrajina, si nemyslí, že by toto bola cesta, ako riešiť vojenské konflikty. "Už dnes nie je doba, kedy by sa štáty mali pridávať k nejakému inému štátu, ktorý bol napríklad napadnutý v rámci NATO. Rieši sa to úplne inak. Je tu jediný jeden inštitút, jeden mechanizmus, ktorý umožňuje použitie vojenskej sily, a to je Bezpečnostná rada OSN," konštatoval Fico.

"To, čo povedal, je absolútny nezmysel. Bezpečnostná rada OSN má piatich stálych členov, jedným z nich je Rusko. Tí piati stáli členovia majú právo veta. Tak to má byť orgán, na ktorý sa má iný štát obrátiť, keď je napadnutý Ruskom, pričom Rusko to bude vetovať? V skutočnosti má Andrej Kiska omnoho zdravšie a realistickejšie zahraničnopolitické názory a inštinkty ako Robert Fico, hoci on sám sa vydáva za odborníka," poznamenal Šebej vo videozázname.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu