Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Srdce trojročného dievčatka z Česka zachránilo život maličkej Talianke

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Iba trojročné dievčatko z Česka zachránilo po svojej smrti život. Jeho srdce lekári transplantovali ročnému talianskemu dievčatku v Turíne. Informoval o tom dnes spravodajský portál Novinky.cz.

Keď české dievčatko podľahlo vážnej chorobe, jeho rodičia dali povolenie na darovanie orgánov. Pečeň a obličky malej darkyne pomohli detským príjemcom v Českej republike. Denník Právo o tom v piatok 28. februára informoval Přemysl Frýda, zástupca riaditeľa Koordinačného strediska transplantácií pri pražskom IKEM (Inštitúte klinickej a experimentálnej medicíny).

Pre maličké srdce sa však nepodarilo nájsť vhodného čakateľa, pretože v českých centrách v súčasnosti nie sú zaregistrovaní takíto mladí pacienti. Vďaka medzinárodnému programu výmeny orgánov FOEDUS bolo možné ponúknuť srdce v zahraničí. Za niekoľko desiatok minút zareagovali zdravotníci z Talianska. Nasledovali laboratórne testy, ktoré potvrdili vhodnosť darovaného orgánu pre ročné talianske dievčatko.

Počas niekoľkých pár hodín priletelo lietadlo s chirurgickým tímom do Prahy na odobratie srdca a o ďalšie štyri hodiny už bolo srdce voperované malej pacientke v nemocnici v severotalianskom meste Turín.

Od zverejnenia ponuky v transplantačnom programe po operáciu v Turíne uplynulo iba sedem hodín. Talianskemu dievčatku, ktorému v hrudi bije srdce českého dievčatka, sa darí dobre - malá pacientka sa z prekonanej transplantácie zotavuje. 

"Tento prípad opäť dokázal, že program medzinárodnej spolupráce na poli transplantácie má zmysel a zachraňuje životy aj tým najmenším," povedal Frýda, ktorého citoval web Novinky.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu