Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hrdinský otecko z Čiech zachránil život polročnému synčekovi: Daroval mu časť svojej pečene!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: FB/IKEM)

PRAHA – Iba polročnému Vojtíkovi zo susedného Česka musel zachrániť život vlastný otecko, ktorý mu daroval časť pečene, aby prežil. Bez tejto transplantácie by nemal nádej na prežitie. Otec ani chvíľu neváhal a rozhodol sa rýchlo podstúpiť zákrok. V Českej republiky to bolo pritom iba štvrtýkrát, čo sa transplantovala pečeň od živého darcu.

Problémy malého chlapca začali už po pôrode, kedy mu zistili nebezpečnú kombináciu vrodenej cytomegalovirovej infekcie, novorodeneckej žltačky a cirhózy pečene. O situácii informovál český portál idnes.cz. Darcu nemohli lekári dlho nájsť, až sa napokon rozhodli pre jeho otca, Josefa Beránka.

Vojtu operovali odborníci z Inštitútu klinickej a experimentálnej medicíny v Prahe (IKEM). Otec musel teda odovzdať časť pečene svojmu synovi. „Obrovské šťastie bolo, že otec bol vhodným darcom – je to štíhly a zdravý človek, ktorý mal úplne zdravú pečeň i ostatné orgánové systémy. Vďaka tomu sme mohli zákrok previesť a našťastie to dopadlo dobre,“ povedal českým novinám prednosta Kliniky transplantačnej chirurgie Jiří Froňek.

Otec sa po operácii povedal, na čo pomyslel, keď mu lekári oznámili, že môže svojmu synčekovi zachrániť život.Ja som ani na sekundu neváhal, keď mi lekári povedali, že by som mohol Vojtíškovi zachrániť život tým, že mu dám kúsok svojej pečene, bol som okamžite za, povedal Josef Beránek.

Doktor Froněk so šťastným oteckom Josefom
Zobraziť galériu (2)
Doktor Froněk so šťastným oteckom Josefom  (Zdroj: FB/IKEM)

„To by predsa urobil každý rodič. Ba čo viac, pre mňa to nebola žiadna veľká záťaž. Áno, rana trošku bolí, ale už pár dní po operácii môžem ísť domov. A úprimne, troška bolesti za to, že moje dieťa bude žiť a že ho uvidím, ako sa uzdravuje a rastie, to je najmenej, čo pre neho môžem urobiť,“ povedal rozhodne otecko.

Celá operácia prebiehala naraz v dvoch sálach a trvala 11 hodín. Na jednom sále odoberali pečeň otcovi a na druhom ich transplantovali dieťaťu. „Odobrať časť životne dôležitého orgánu zdravému človeku a tu potom transplantovať detskému príjemcovi je jedna z najobtiažnejších transplantácií. Pre malého Vojtu nebola iná možnosť, čakať na pečeň od zomrelého darcu už nemohol, jeho stav sa rapídne zhoršoval,“ povedal po operácii lekár Froněk, ktorý malého chlapca operoval.

Polročný Vojtík sa po druhý raz narodil
Zobraziť galériu (2)
Polročný Vojtík sa po druhý raz narodil  (Zdroj: FB/IKEM)

Zraniteľný organizmus iba 6-kilového chlapčeka mal čo robiť, aby operáciu utiahol. Všetko sa však nakoniec podarilo prekonať. „Chlapec je teraz stabilizovaný a postupne zbiera sily. A čo je najdôležitejšie, jeho nová pečeň funguje od začiatku výborne,“ povedala pre idnes Eva Kieslichová, prednostka Kliniky anesteziológie, resuscitácie a intenzívnej starostlivosti. Vojtík strávi najbližšie týždne na klinike. Odborníci z IKEM by radi celý program transplantácií rozšírili.

IKEM na svojej fanúšikovskej stránke na Facebooku uverejnil aj fotky otca so synom, kde to takto okomentovali: „Bez rýchlej pomoci by Vojtíšek neprežil ani pár dní, jeho stav sa rýchlo zhoršoval. Aj preto sa odborníci z IKEM rozhodli pre výnimočný, život zachraňujúci zákrok, ktorý v Česku do tej doby vykonali iba trikrát. S polročným chlapčekom sa život nemaznal. Na svet prišiel s vrodenou cytomegalovirovou infekciou, neonatálnou hepatitídou a cirhózou pečene. Bez transplantácie – rozsudok smrti. Dá sa teda povedať, že otecko mu po druhý raz daroval život,“ pochválili sa lekári na sociálnej sieti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu