Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Študent Štefan Tóth z Košíc: Rakovinové nádory chce liečiť hadím jedom!

(Zdroj: oddee.com)

KOŠICE - Mladý vedec Štefan Tóth sa preslávil zisteniami, ktoré môžu v budúcnosti prispieť k liečbe zákernej rakoviny. Na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika študuje lekárstvo a popri tom sa venuje výskumu. Má len 24 rokov a už teraz sa dostal do povedomia na celom Slovensku. Za svoje aktivity sa dokonca stal študentskou osobnosťou roka.

Najprv zistil, že prvky exotickej čínskej huby pomáhajú pri liečbe a transplantácii tenkého čreva. Váha tohto zistenia je nemenej dôležitá ako aj skorá diagnostika problémov, teda prevencia. Účinná látka by mala pomôcť pri transplantácii a možno aj zachrániť ľuďom život.

Teraz sa venuje vývoju lieku proti rakovine z hadieho jedu. Štruktúra hadieho jedu je rôzna umožňuje vedcom bádať a objavovať nové možnosti boja proti rakovine. Osamotený však môže zabíjať. Hadí jed v kombinácii s inými látkami môže liečiť nádorové ochorenia. Najprv sa musí potrebná látka z jedu izolovať a skombinovať s dôležitými ingredienciami, aby vznikol liek.

Výsledný produkt by mohol dopomôcť k liečbe rakoviny a zachrániť mnoho ľudských životov. Predstava, že by sa tak stalo, je úžasná. Na mladého Slováka môžeme byť právom hrdí.

Preto bol ocenený cenou študentská osobnosť roka 2012/2013 od neziskovej organizácie Junior Chamber International Slovakia. Predtým už v Kapskom meste v Juhoafrickej republike získal ocenenie pre mladých patológov. Ceny sa odovzdávajú študentom vysokých škôl, aby ocenili ich talent a rozvoj.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu