Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Expremiéra Nečasa nebudú stíhať za podpísanie Klausovej amnestie

Petr Nečas
Petr Nečas

PRAHA - Bývalý český premiér Petr Nečas sa vyhne trestnému stíhaniu v súvislosti s jeho minuloročným podpisom amnestie vtedajšieho prezidenta Václava Klausa. V stredu o tom s odvolaním sa na miestnu prokuratúru informuje spravodajský portál českého denníka Lidové noviny.

Existovalo pritom podozrenie, že Nečas sa tým dopustil "politickej korupcie", keďže na verejnosť sa dostali prepisy odpočúvaní, v ktorých vtedajší predseda českej vlády hovorí o "podpise za podpis". Nečas údajne podpis amnestie podmieňoval tým, že Klaus podpíše zvýšenie dane z pridanej hodnoty.

Klaus sa stal pre svoju amnestiu terčom kritiky okamžite po tom, ako ju pri príležitosti 20. výročia vzniku ČR udelil. Dotkla sa viac ako 7000 väzňov alebo trestne stíhaných osôb. České médiá neskôr priniesli detailnejšie informácie o najkontroverznejších prípadoch prepustených väzňov alebo zastavenia trestných stíhaní.

Je medzi nimi aj prominentný podnikateľ Tomáš Pitr, ktorého stíhali za daňové podvody, ako aj niekdajší šéf českého futbalového zväzu František Chvalovský podozrivý zo sprenevery 60 miliónov eur. Prezidentský kandidát Českej strany sociálne demokratickej (ČSSD) Jiří Dienstibier mladší to označil za Klausov "darček svojim priateľom z biznisu".

Klaus amnestiu udelil prvýkrát za svoje dve funkčné obdobia. Jeho mandát prezidenta sa skončil 7. marca, pričom v najvyššom kresle ho nahradil Miloš Zeman.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu