Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Návštevník múzea rozbil vázu za milión: Zatkla ho polícia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MIAMI - Polícia v americkom meste Miami zatkla muža, ktorý podľa jej slov rozbil vázu za milión dolárov od známeho čínskeho umelca a disidenta Ai Weiweia na protest proti tomu, že novootvorené mestské múzeum vystavuje len zahraničné umenie.

Informovala o tom v pondelok tlačová agentúra Reuters.

Rodáka z Dominikánskej republiky Maxima Caminera (51) v nedeľu 16. februára zatkli a obvinili z trestného činu poškodzovania cudzej veci. V Pérezovom umeleckom múzeu v Miami totiž vzal jednu zo 16 váz pomaľovaných jasnými, žiarivými farbami a hodil ju na zem, keď k nemu pristúpila ochranka.

Polícii potom povedal, že vázu rozbil na protest proti tomu, že v múzeu vystavujú iba diela zahraničných umelcov.

Caminero uviedol agentúre Reuters, že je maliar, ktorý žije v Miami na Floride. Dodal ešte, že na dnes plánuje tlačovú konferenciu, kde všetko vysvetlí, a odmietol sa k incidentu ďalej vyjadriť.

Umelec Ai Weiwei už dlho priťahuje medzinárodnú pozornosť tým, že kritizuje politiku čínskej vlády v otázkach demokracie, slobody prejavu a ľudských práv. 

V polovici roka 2011 nečakane v Pekingu zmizol a bol takmer tri mesiace zadržiavaný za údajné ekonomické zločiny, ale obvinenia voči nemu nevzniesli.

Rozbitá váza patrí k 16 umeleckým dielam s názvom "Farebné vázy", ktoré sú súčasťou výstavy Ai Weiweia. Tá bola otvorená zároveň s múzeom koncom roka 2013. Vázy sú staré približne 2000 rokov a siahajú až do čínskej dynastie Chan.

Umelec už dlho využíva pri svojej práci staroveké vázy a artefakty - dráždi tým kritikov, podľa ktorých maľbou poškodzuje pôvodné diela.

Súčasťou výstavy v Miami sú aj tri fotografie umelca v pozadí, na ktorých je zachytený, ako hádže na zem urnu z obdobia dynastie Chan.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu