Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Popletená upratovačka: Omylom vyhodila umelecké dielo do koša

Ilustračné foto
Ilustračné foto

RÍM - Upratovačka omylom vyhodila do koša časti umeleckých diel na novej výstave moderného umenia v talianskom Bari. Žena znehodnotila okrem iného inštaláciu, ktorej súčasťou boli sušienky rozdrobené po krajine, uviedol britský denník The Independent.

Šéf upratovacej firmy Lorenzo Roca sa zamestnankyne zastal. Podľa neho "iba robila svoju prácu", keď vyhodila do odpadu súčasti dvoch umeleckých diel v domnení, že išlo o neporiadok, ktorý po sebe zanechali tvorcovia výstavy.

Organizátori oznámili, že medzi objektmi, ktoré žena skoro ráno pred stredajším otvorením výstavy vyhodila, boli kúsky sušienok roztrúsené po krajine. Upratovacia firma škodu uhradí z poistky. Hodnota zničených diel sa pritom odhaduje na 10 000 eur.

Talianska upratovačka nie je prvá, ktorá sa podobného omylu dopustila. V roku 2001 upratovacia čata v Londýne vyhodila dielo slávneho umelca Damiena Hirsta, pozostávajúce z popolníka, hrnčekov od kávy, prázdnych fliaš od piva a pokrčených novín.

V roku 1999 bola ďalšia známa britská umelkyňa Tracey Eminová kandidátkou na získanie prestížnej Turnerovej ceny s konceptuálnym kusom nazvaným Moja posteľ. Keď výstavu navštívil jeden zo sponzorov, domnieval sa, že sa dielo stalo terčom vandalov a ustlal ho.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu