Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Roztomilú žirafu Mariusa utratili napriek petíciám: Plánujú ním nakŕmiť šelmy

Marius Zobraziť galériu (3)
Marius (Zdroj: FB)

KODAŇ - Úsilie tisícov obyvateľov dánskej metropoly Kodaň, ktorí podpísali petíciu za záchranu 18-mesačného mláďaťa žirafy v miestnej zoologickej záhrade, bolo márne: zviera dnes ráno utratili, informovala BBC.

Samček žirafy menom Marius bol nadbytočný a navyše sa narodil po spárení dvoch pokrvne spríbuznených žirafích jedincov, čo je v európskych zoo zakázané. 

Mariusa utratili jatočnou zbraňou namiesto smrtiacej injekcie, ktorá by kontaminovala mäso. Časť jeho pozostatkov sa použije na výskum, zvyšok na kŕmenie šeliem v zoo.

Všetky pokusy nájsť pre Mariusa nový domov boli pôvodne neúspešné. Keď sa však správa o na živote ohrozenom, ale úplne zdravom žirafom samčekovi objavila na webovej stránke BBC, kodanskú zoo kontaktoval Yorkshire Wildlife Park (YWP) pri Doncasteri, kde už síce chovajú štyri žirafy, z toho jednu z kodanskej zoo, ale majú ešte kapacitu na prijatie ďalšieho jedinca.

Záujem poskytnúť Mariusovi nový domov prejavila aj zoo vo Švédsku, ktorá na rozdiel od kodanskej nie je členom Európskeho združenia zoologických záhrad a akvárií (EAZA), dohliadajúceho na všetky aspekty rozmnožovacieho programu.

Riaditeľ vedeckého programu kodanskej zoo Bengt Holst v rozhovore s médiami vyhlásil, že nechápe rozruch okolo Mariusa a podotkol, že jeho gény už sú v zoo zastúpené. Poukázal aj na to, že v rámci kontroly stavov vysokej zveri v obore severne od Kodane každoročne zastrelia 700-800 jeleňov. 

Bojovníci za práva zvierat označili konanie vedenia kodanskej zoo za barbarské a neetické.

Marius
Zobraziť galériu (3)
Marius  (Zdroj: FB)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu