Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Meno bratislavského žirafieho mláďatka vyberú ľudia v ankete!

V bratislavskej ZOO sa narodil samček žirafy Rotschildovej
V bratislavskej ZOO sa narodil samček žirafy Rotschildovej (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Meno pre mesačného samčeka žirafy Rothschildovej vyberú ľudia v ankete na internetovej stránke Zoologickej záhrady Bratislava. Hlasovať môžu do 26. februára a vybrať si môžu jedno z piatich mien. Na troch šťastlivcov, ktorí sa na internetovom hlasovaní zúčastnia, čakajú ako odmena vstupenky do bratislavskej zoo. Informuje o tom Zoologická záhrada Bratislava na svojej oficiálnej internetovej stránke.

Malý žirafí samček sa v zoo narodil 18. januára 2014, zatiaľ však nemá meno. To pomôžu vybrať aj ľudia v ankete na webovej stránke Zoologickej záhrady Bratislava, ktorú dnes spustili. Medzi menami, z ktorých si ľudia môžu vybrať, je napríklad aj Melman - známa žirafa z rozprávky Madagascar.

Zahlasovať môžu ľudia i za meno Jasper, Tim, Teodor alebo Tristan. Hlasovať možno do stredy 26. februára, anketu potom v zoo vyhodnotia a výsledky zverejnia na svojej internetovej stránke. 

Samček sa v bratislavskej zoo narodil samici Tejle a samčekovi Jimmymu. Mesačné mláďa meria približne 200 centimetrov, je odvážny a rýchlo si zvykol na svojich chovateľov, ktorých pozornosť si teraz užíva. Samica Tejla, ktorá prišla do bratislavskej zoo z Ústí nad Labem, sa v januári stala už sedemnásobnou matkou. Doteraz porodila troch samčekov a štyri samičky. Otcom je chovný samec Jimmy, ktorý sa otcom stal po prvýkrát. Žirafiu ubikáciu v bratislavskej zoo dnes obývajú i Tajline dcéry Layla a Salome. 

Žirafy sú najvyššími zvieratami na Zemi, dospelý samec meria aj viac ako 5,5 metra a váži od 800 do 1 930 kilogramov. Samica môže narásť až do výšky 4,8 metra a ako dospelá váži od 550 do 1 180 kilogramov. Žirafie samice rodia mláďatá postojačky a mláďatko padá z výšky približne dvoch metrov. Novonarodené mláďatá merajú od 183 do 193 centimetrov a vážiť môžu až 70 kilogramov.

Do prvého roka mláďatká dorastú do výšky približne tri metre. Žirafy sa vo voľnej prírode dožívajú približne 25 rokov, v zoo aj nad 28 rokov. Jedna žirafa denne zožerie viac ako 34 kilogramov stravy a na jedno vypitie vypije až 45 litrov vody. V prírode sa žirafy živia listami a čerstvými výhonkami akácií, ale i kôrou, ovocím či kvetmi. Tekutiny získavajú žirafy z listov rastlín, preto pijú len každý druhý až tretí deň, ale bez vody vydržia aj dlhšie. 

Každá žirafa má neopakovateľný vzor srsti, podobne ako odtlačky prstov u ľudí. Vekom ich srsť tmavne. Zaujímavosťou je, že žirafy majú najväčšie oči zo všetkých suchozemských cicavcov a dospelé dovidia až do vzdialenosti dvoch kilometrov.

Za 24 hodín žirafa málokedy spí viac ako 20 minút. Spánok strieda s prežúvaním a niekedy si pospí na jedno oko aj 15 minút. Žirafy nie sú nemé, mláďatká bučia a mraučia, dospelé žirafy na seba tiež upozorňujú bučaním, krochkaním, fŕkaním či bečaním.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu