Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Gréci vyšetrujú najväčšiu privatizáciu v histórii: Figuruje v nej aj J&T!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Grécko prešetruje privatizáciu štátnej lotérie. Vyšetrovanie sa začalo niekoľko týždňov po tom, čo firma Emma Delta zaplatila 650 mil. eur za podiel vo výške 33 % v lotériovej spoločnosti OPAP.

Prokurátor v Aténach prešetruje najväčšiu privatizačnú dohodu v Grécku, v rámci ktorej Grécko predalo štátnu lotériu OPAP skupine investorov z Ruska, Česka a Slovenska. Informoval o tom denník Financial Times. Vyšetrovanie sa začalo niekoľko týždňov po tom, čo firma Emma Delta zaplatila 650 mil. eur za podiel vo výške 33 % v spoločnosti OPAP. Emma Delta následne vymenila šéfa spoločnosti OPAP a personálne zmeny urobila aj v predstavenstve spoločnosti.

Ponuka na kúpu podielu v spoločnosti bola jediná platná v rámci celého tendra. Vyšetrovanie by sa podľa zdrojov denníka Financial Times malo zamerať napríklad na transparentnosť privatizácie, či na prípadný konflikt záujmov. Grécky parlament v apríli minulého roka schválil nezvyčajnú legislatívu. Klauzula vložená do zákona o investíciách pozastavila až do januára tohto roku povinnosť dozorného orgánu kontrolovať potenciálnych kupcov OPAP. Dôvodom bolo vyvrátiť akékolvek podozrenia, že by boli tieto soby a firmy v minulosti vyšetrované napr. z prania špinavých peňazi.

Predaj spoločnosti Opap umožnil gréckej privatizačnej agentúre Taiped, aby splnila stanovený cieľ v oblasti príjmov za minulý rok. Ten je vo výške 1,3 mld. eur.

 

Partnermi v projekte aj chlapci z J&T

Jiří Šmejc je deviatym
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: greece)

Grécka investičná skupina Emma Delta, v ktorej pôsobí investor Jiří Šmejc, prevzala kontrolný podiel v OPAPe koncom októbra minulého roka. Novým riaditeľom sa stal český bankár Kamil Ziegler, ktorý zastával rôzne pozície v skupine PPF.

Skupinu Emma Delta vedie český investor Jiří Šmejc spolu s gréckym podnikateľom Jorgosom Melisanidisom. Ten je synom lodiara a jedného z najbohatších Grékov Dimitrisa Melisanidisa. Ďalšími partnermi sú grécky podnikateľ Christos Kopeluzos, ruská investičná spoločnosť ICT Group, český fond KKCG, talianska Lottomatica a slovenská firma J&T Finance, ktorá investovala podľa gréckych zdrojov do skupiny 31 miliónov eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu