Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nemecký názor na Grékov: Pre euro už nie sú dôležití, čakáme ich odchod

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BERLÍN - Nemecko už nemieni za každú cenu brániť odchodu Grécka z eurozóny. Informoval o tom nemecký časopis Der Spiegel s odvolaním sa na zdroje z vlády. Za radikálnou zmenou postoja spolkovej vlády podľa denníka stoja pokroky, ktoré eurozóna urobila od vrcholu dlhovej krízy a vďaka ktorým by mal odchod Grécka iba obmedzené dopady na ostatné krajiny používajúce euro.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová aj minister financií Wolfgang Schäuble sa podľa denníka domnievajú, že odchod Grécka z eurozóny by bol teraz prijateľný. Grécko tento mesiac čakajú predčasné parlamentné voľby, ktorých favoritom je opozičná Koalícia radikálnej ľavice (SYRIZA). Tá sa stavia proti úsporným opatreniam vlády spojenými s medzinárodným záchranným programom.

Nemecká vláda podľa denníka pokladá odchod Grécka z eurozóny za takmer neodvratný v prípade, že by SYRIZA po voľbách opustila úspornú politiku a prestala splácať grécke dlhy. Podľa agentúry DPA vláda informácie magazínu Der Spiegel nepoprela, vyjadrila však presvedčenie, že Grécko bude aj v prípade víťazstva strany SYRIZA plniť dohodnuté podmienky. "Grécko v minulosti svoje záväzky plnilo. Nemecká vláda predpokladá, že Grécko bude svoje záväzky plniť aj naďalej," povedal hovorca vlády Georg Streiter.

Grécko sa v máji 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a muselo požiadať Európsku úniu a Medzinárodný menový fond (MMF) o finančnú pomoc. Dohodlo sa už na dvoch záchranných programoch v celkovej výške 240 miliárd eur. Výmenou za to ale musela vláda zaviesť masívne výdavkové škrty, znížiť dôchodky a mzdy a opakovane zvýšiť dane, čo prehĺbilo hospodársku recesiu, malo hlboké sociálne dôsledky a viedlo k nezamestnanosti presahujúcej 25 percent.

SYRIZA v decembri sľúbila, že keď vyhrá predčasné parlamentné voľby, zruší úsporné opatrenia nastolené súčasnou vládou. Zároveň sa ale zaviazala ďalej rokovať o oddĺženie krajiny s medzinárodnými veriteľmi, žiadne jednostranné kroky nechce v tejto súvislosti prijať. Vodca strany Alexis Tsipras zároveň zdôraznil, že bude ďalej usilovať o to, aby si Grécko ponechalo jednotnú európsku menu euro.

Šéf parlamentnej frakcie kresťanských demokratov (CDU) kancelárky Merkelovej Michael Fuchs nedávno v rozhovore s denníkom Rheinische Post uviedol, že eurozóna už nemusí Grécko zachraňovať, pretože táto krajina už pre menovú úniu nie je systémovo dôležitá. Dodal, že grécki politici teraz nemôžu svojich partnerov v eurozóne "vydierať".

"Ak si Alexis Tsipras z gréckej ľavicovej strany SYRIZA myslí, že môže obmedziť reformné úsilie a úsporné opatrenia, potom budú medzinárodní veritelia nútení obmedziť úvery pre Grécko," vyhlásil Fuchs. "Časy, kedy sme museli Grécko zachraňovať, skončili. Už tu nie je žiadny priestor pre politické vydieranie. Grécko už pre euro nie je systémovo dôležité," dodal.

Predseda nemeckej postkomunistickej strany Ľavica Bernd Riexinger v reakcii na správu Der Spiegel obvinil spolkovú vládu z vydierania a cielené destabilizácie Grécka. "Spolková vláda touto cielenú indiskrétnosti odpálila bombu, ktorá povedie k eskalácii krízy v Grécku," povedal Riexinger listu Handelsblatt. "Týmto druhom verejného vydieranie je Grécko pred voľbami cielene destabilizovanom," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu