Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zverejňovanie údajov o firmách vyvolalo medzi podnikateľmi obavy

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Zverejňovanie účtovných závierok firiem na internete, ktoré sú verejne dostupné každému, kto sa zaujíma o situáciu v obchodnej spoločnosti, vyvolalo medzi podnikateľmi obavy z porušovania obchodného tajomstva. Podobne aj zverejňovanie kontrolných výkazov dane z pridanej hodnoty (DPH), keďže údaje v nich, ako aj obchodné údaje firiem, niektorí považujú za citlivé osobné.

"Informáciu o tom, s kým a za koľko spoločnosť obchoduje, teda zverejňovanie daňových identifikačných čísiel a faktúr medzi firmami, ku ktorým sa dostanú všetci pracovníci daňových úradov, nielen kontrolóri, považujem za obchodné tajomstvo," vyjadrila obavy členka prezídia Slovenskej asociácie malých podnikov (SAMP) Eva Darášová. Táto informácia je podľa nej zaujímavá pre konkurentov.

Prezident Slovenskej komory audítorov (SKA) Ondrej Baláž však obavy malých podnikov pokladá sú neopodstatnené. Poukazuje na opatrenie ministerstva financií, ktoré upravuje obsah účtovných závierok. Podľa neho sa vypustilo uvádzanie tých najcitlivejších údajov.

"V poznámkach účtovnej závierky sa už ani za rok 2013 nemusí uvádzať štruktúra vlastníkov. Zmenil sa tiež obsah informácií, ktoré sa uvádzajú v súvislosti s členmi štatutárnych, dozorných a iných orgánov účtovných jednotiek," pripomenul.

Povinne sa zverejňujú údaje o výške priznaných odmien za účtovné obdobie pre členov štatutárneho, dozorného a iného orgánu účtovnej jednotky z dôvodu výkonu ich funkcie, vrátane plnení vyplývajúcich z dôchodkových programov pre bývalých členov týchto orgánov. Tiež údaje o zárukách alebo iných zabezpečeniach poskytnutých členom orgánov účtovnej jednotky, ako aj informácie o nim poskytnutých pôžičkách.

"Informácie o výške priznaných odmien musia uvádzať v podstate iba firmy kótované na burze a tie firmy, ktoré prekračujú veľkostné kritériá, s majetkom za viac ako 4 milióny eur, obratom viac ako 8 miliónov eur, priemerným počtom zamestnancov viac ako 50," priblížil Baláž.

Aby mali povinnosť zverejňovať príjmy, dve z týchto kritérií musia prekročiť dve po sebe idúce obdobia, pripomenul. "Ale ak by zverejnenie umožnilo identifikáciu finančnej situácie konkrétneho člena orgánu, tak sa informácia o jeho príjmoch nezverejní," doplnil. Preto je Baláž presvedčený, že malým podnikom žiadne riziko zo zverejňovania informácií nehrozí.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu