Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Anna Franková si do úschovy u kamarátky odložila guľôčky

Našli sa guľôčky Anny Frankovej Zobraziť galériu (3)
Našli sa guľôčky Anny Frankovej (Zdroj: SITA)

AMSTERDAM - Krátko pred tým, ako Anna Franková odišla s rodinou do úkrytu pred nacistami do podkrovia domu v holandskom Amsterdame, dala niektoré svoje hračky do úschovy nežidovskému dievčatku zo susedstva. Múzeum Anny Frankovej dnes oznámilo, že hračky sa našli a tento týždeň bude prvýkrát vystavená Annina plechovka s guľôčkami v umeleckej galérii v Rotterdame. Uviedla to tlačová agentúra AP.

Susedka Toosje Kupersová si nechala guľôčky, čajovú súpravu a knihu. Keď zástupcovia múzea robili v roku 2009 s Kupersovou interview, uvedomila si, že tieto všedné predmety sú zaujímavé z historického hľadiska, a darovala ich múzeu.

Hovorkyňa múzea zriadeného v dome s podkrovím, Annemarie Bekkersová, dnes povedala, že Franková je jedným z mnohých židovských detí, ktoré nechali niekomu inému svoje hračky pred deportáciou do koncentračných táborov. Tam však zahynuli.

Anna Franková bola nemecké dievča židovského pôvodu, ktoré sa spolu s rodinou počas druhej svetovej vojny skrývalo v Holandsku v Amsterdame - niekto ich však udal a tesne pred koncom vojny Anna ako 15-ročná zomrela vo vyhladzovacom tábore Bergen-Belsen na týfus. Ešte počas života v úkryte si písala denník, ktorý sa zachoval a ktorý po vojne zverejnili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu