Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Riziko vyhlásenia výnimočného stavu na Ukrajine trvá, tvrdí Jaceňuk

Ukrajinská opozícia
Ukrajinská opozícia (Zdroj: TASR)

KYJEV - Líder ukrajinskej opozičnej strany Vlasť Arsenij Jaceňuk sa domnieva, že otázka vyhlásenia výnimočného stavu na Ukrajine je stále aktuálna. Opozícia podľa neho najnovšie disponuje informáciou, že prezident Viktor Janukovyč zaslal jednotkám armády vyhlásenie s kódovým názvom Buran, v ktorom sa píše o nevyhnutnosti obnoviť v krajine ústavný poriadok.

"Inak povedané, ide o výzvu, aby armáda podporila súčasného prezidenta," vysvetlil Jaceňuk vo vysielaní televízie 5. kanal. Opozičný líder vyjadril presvedčenie, že ak prezident podpíše výnos o vyhlásení výnimočného stavu, podpíše sa tým aj pod stovky obetí, pod krviprelievanie a pod zničenie štátu.  

Ukrajinské médiá majú podľa servera TSN, na ktorý sa odvoláva agentúra UNIAN, k dispozícii naskenovanú kópiu nariadenia o tom, že príslušníci zásahových jednotiek a armády sa majú prezliecť do uniforiem vojsk ministerstva vnútra. 

Stalo sa tak údajne ešte na príkaz Mykolu Azarova, ktorý v utorok podal demisiu z funkcie premiéra. Minister vnútra Vitalij Zacharčenko v noci nadnes podpisoval všetky písomnosti súvisiace s touto zmenou, uviedol dnes poslanec Anatolij Hrycenko.   

Agentúra UNIAN spresnila, že ministerstvo obrany nekomentovalo správy o podriadení sa časti svojich jednotiek rezortu vnútra, ktorý sa k záležitosti tiež nevyjadril. Podľa TSN sa v niektorých jednotkách na Kryme, v Nikolajeve a Rivne medzičasom už uskutočnili schôdze dôstojníkov, ktorí sa vyslovili za skoncipovanie výzvy k prezidentovi, aby vyhlásil v krajine výnimočný stav.   

TSN podotýka, že časť poslancov vládnucej Strany regiónov tlačí na vedenie krajiny, aby vyhlásilo výnimočný stav, a upozorňujú, že opozícia musí brať do úvahy riziko vypuknutia občianskej vojny, ale najmä svoju účasť vo vláde. 

Nezaradená poslankyňa ukrajinského parlamentu Inna Bohoslovska uviedla, že časť poslancov Strany regiónov v utorok dopoludnia na zasadnutí poslaneckého klubu odmietli podporiť návrh na riešenie politickej krízy na Ukrajine silou. Ide o 78 poslancov, ktorí "jasne deklarovali svoju pozíciu" proti zámerom skupiny ľudí "podriadených (Andrijovi) Kľujevovi (šéfovi prezidentskej kancelárie)". Podľa Bohoslovskej tak v parlamente stúpa počet poslancov, ktorí sa odmietajú podriadiť diktátu časti politickej špičky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu