Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Smrteľné demonštrácie v Egypte: Namiesto osláv brutalita, až 29 mŕtvych!

Demonštrácie v Egypte Zobraziť galériu (21)
Demonštrácie v Egypte (Zdroj: SITA)

KÁHIRA – Pri násilnostiach počas demonštrácií v Egypte dnes zahynulo najmenej 29 ľudí. Oznámilo to ministerstvo zdravotníctva. Veľká časť z nich prišla o život v hlavnom meste Káhire a na jeho predmestiach, kde sa zhromaždili tisícky stúpencov armádou riadenej vládnej moci a stovky opozičných islamistov.

Krajina si dnes pripomínala tri roky od ľudových búrok, ktoré viedli k zvrhnutiu vtedajšieho dlhoročného prezidenta Husního Mubaraka. V Egypte dnes demonštrovali stúpenci i odporcovia vlani zvrhnutého prezidenta Muhammada Mursího a Moslimského bratstva. Predovšetkým tábor Mursího prívržencov oslavuje tretie výročie Mubarakovho zvrhnutia, V Káhire a okolí podľa ministerstva zahynulo celkovo 26 ľudí. Strety medzi Mursího stúpencami a bezpečnostnými silami podľa agentúry Reuters prepukli aj v meste Minja na juhu Egypta, kde boli zabití dvaja ľudia  V Alexandrii bola pri stretoch Mursího prívržencov s políciou zabitá jedna žena.

Demonštrácie v Egypte
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: SITA)

Tisícky Egypťanov ale dnes namiesto osláv prišli na káhirské námestie Tahrír vyjadriť podporu náčelníkovi generálneho štábu a ministrovi obrany Abdal Fatahu Sisimu, ktorý vlani pomohol zvrhnúť Mursího. Mnoho Egypťanov totiž podľa Reuters túži po tom, aby na čele krajiny po období politickej nestability stál rozhodný muž z armády, a Sisi je kandidátom na budúceho prezidenta.

Na Tahrír, ktorý sa stal symbolom protivládnych protestov počas povstania z roku 2011, dnes zamierili aj demonštranti stavajúci sa proti terajšej dočasnej vláde podporovanej armádou. Poriadkové sily použili slzný plyn a streľbu do vzduchu, aby im v prístupe na Tahrír zabránili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu