Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Németh: V zahraničí je takmer milión potencionálnych maďarských voličov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - V zahraničí žije 900.000 potenciálnych maďarských voličov, z ktorých 350.000 má trvalé bydlisko v Maďarsku. Vyhlásil to dnes v Budapešti štátny tajomník maďarského ministerstva zahraničných vecí Zsolt Németh na tlačovej konferencii zvolanej pri príležitosti zhodnotenia troch rokov od zavedenia zjednodušeného udeľovania maďarského občianstva.

Podľa agentúry MTI štátny tajomník povedal, že zákon o zjednodušenom udeľovaní občianstva považuje za kľúčovú právnu normu maďarskej národnej politiky. Dodal, že cieľom terajšieho vládneho cyklu je vytvoriť stabilný a jasný inštitucionálny systém v "rámcoch národnej integrácie a v záujme vytýčenia autonómie ako cieľa".

Németh upozornil, že v tomto roku budú voľby vo viacerých susedných krajinách Maďarska - na Slovensku a v Rumunsku budú voliť prezidenta, pričom nie sú vylúčené voľby ani na Ukrajine a predčasné voľby sú pravdepodobné aj v Srbsku.

Maďarské občianstvo zjednodušenou procedúrou získalo podľa jeho slov 550.000 ľudí. Štátny tajomník ocenil skutočnosť, že doposiaľ sa na voľby v Maďarsku zaregistrovalo 95.000 zahraničných Maďarov.

Uplynulý rok 2013 nazval Németh rokom autonómie v súvislosti s tým, že v októbri sa uskutočnil pochod v rumunskom Sedmohradsku, kde tisíce príslušníkov tamojšej maďarskej národnostnej menšiny, tzv. Sikulov, požadovali autonómiu.

Možnosť registrácie na účasť vo voľbách cez internet zaviedla maďarská vláda aj pre držiteľov maďarského občianstva v krajinách, kde je zakázané dvojaké občianstvo - v Rakúsku, na Slovensku a Ukrajine. Na formulároch uvedú svoje osobné údaje a adresu, na ktorú im potom zašlú hlasovacie lístky. Z uvedených krajín požiadalo o registráciu niekoľko stoviek Maďarov.

Maďarský vicepremiér Zsolt Semjén v novembri 2012 zdôraznil, že maďarská vláda bude dbať na to, aby sa v procese volebnej registrácie zahraničných Maďarov nedostali ich údaje do rúk krajiny, v ktorej žijú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu