Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Napätie v britskej vláde: Prisťahovalci naďalej spôsobujú konflikty

David Cameron
David Cameron (Zdroj: SITA)

LONDÝN / VARŠAVA - Problémy okolo prisťahovalectva vyvolávajú strety a napätie v britskej vládnej koalícii. Liberálnodemokratický minister obchodu Vince Cable v nedeľu ostro kritizoval prístup konzervatívneho premiéra Davida Camerona a obvinil ho, že okolo imigrácie vyvoláva paniku.

Cameronov nesúhlas s prisťahovalectvom z nových krajín EÚ odsúdil v liste adresovanom britskému ministerskému predsedovi aj šéf poľskej opozičnej strany Právo a Spravodlivosť ( PiS ) Jaroslaw Kaczyński. "Je to protest proti niektorým Cameronovým vyhlásením, ktoré sú pre nás neprípustné a neprijateľné," uviedol hovorca PiS o obsahu listu expremiéra Kaczynského.

"Šéf PiS bol prekvapený, že slová britského premiéra zaútočili na Poliakov. Mimoriadne prekvapivé bolo vyhlásenie o tom, že otvorenie pracovného trhu pre stredoeurópske krajiny bolo veľkou chybou. Takáto rétorika by sa mohla stať prekážkou pre ďalšiu prácu Európskej konzervatívnej a reformnej skupiny (ECR) v Európskom parlamente," citovala agentúra PAP poľského europoslanca za PiS Tomasza Poremba. PiS, britskí konzervatívci, ako aj česká ODS sú členovia ECR.

Od prepuknutia krízy pred piatimi rokmi je v Británii prisťahovalectvo horúcou politickou témou. Pomáha protiimigrantskej Strane nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP), ktorá odoberá hlasy predovšetkým konzervatívcom. Imigráciu opakovane kritizujú predovšetkým pravicové denníky, ktoré sa často zameriavajú na zneužívanie sociálnych dávok a na zločinnosť medzi prisťahovalcami. Jedným z cieľov sú po roku 2004 pracovníci z nových členských krajín EÚ, ako je Poľsko, ale aj Česká republika či Slovensko, ktorých prišli do Británie státisíce.

Teraz vyvoláva obavy fakt, že sa po sedemročnom prechodnom období otvoria všetky členské krajiny, vrátane Británie, pre pracovníkov z Bulharska a Rumunska. Britská vláda minulý týždeň narýchlo sprísnila podmienky pre poberanie sociálnych dávok a ministerstvo vnútra dokonca zvažovalo zavedenie limitu pre prisťahovalcov z krajín EÚ na 75 000 ľudí ročne. Cameron tiež hovorí o obmedzení voľného pohybu osôb v rámci Európskej únie. 

Cable v nedeľu dokonca pripomenul v spojitosti s prisťahovaleckou politikou presadzovanou  toryovcami v Británii neblaho preslávený prejav konzervatívneho politika Enocha Powella, ktorý v 60. rokoch varoval pred imigráciou z krajín britského Spoločenstva a hovoril o "riekach krvi". Za prejav, ktorý bol vtedy považovaný za rasistický, bol Powell prepustený z tieňového kabinetu. Cable tiež pripomenul odpor k židovskému prisťahovalectvu na začiatku 20. storočia.

"Táto panika okolo prisťahovalectva sa periodicky vracia. Spomínam si na Enocha Powella a 'rieky krvi' a na toto všetko. A keď sa vrátite o storočie späť, bola panika okolo židovských prisťahovalcov," povedal Cable. "Zodpovednosťou politikov v situácii, kedy majú ľudia obavy, je snažiť sa ich uistiť a poskytnúť im fakty. Ale nemajú panikáriť a uchyľovať sa k populistickým opatreniam, ktoré škodia," dodal.

Podľa neho sú konzervatívci trochu vydesení z UKIP a preto takto reagujú. "Ale politicky im to nepomôže a páchajú veľa škody," dodalPodľa Cablea je zavedenie limitu pre prisťahovalcov z EÚ vylúčené. "Je to ilegálne a na každý pád nerealizovateľné," zdôraznil.

Cameronova kancelária v súvislosti s jeho výrokmi uviedla, že Vince je členom vlády a podporuje vládnu politiku. "Akými slovami to urobí, je na ňom," uviedol premiérov úrad. Podľa Cablea je ale v rámci koalície konzervatívcov a liberálnych demokratov okolo imigrácie napätie. "Okolo tejto veci je pomerne veľké napätie, nebudem predstierať, že tomu tak nie je," vyhlásil.

Cameronovu rétoriku okolo imigrácie kritizoval v rozhovore s nedeľníkom The Observer bulharský prezident Rosen Plevneliev. V článku v ďalšom nedeľníku The Sunday Times napísal liberálnodemokratický vicepremiér Nick Clegg, že imigrácia je dnes najväčšou deliacou čiarou v politike. Pripomenul, že voľného pohybu v EÚ využívajú aj státisíce Britov a že obmedzenie prisťahovalectva by ohrozilo britskú ekonomiku. "Vztýčiť na Doverské útesy veľký nápis Vstup zakázaný je možno politicky populárne, ale znamenalo by to ohromné ​​ekonomické náklady. Čo by sa stalo, keby sa dnes každý Európan žijúci v Británii zobral a išiel domov?" napísal Clegg.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu