Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Mandelovo telo dnes prevezú do jeho rodnej dediny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

JOHANNESBURG - Telesné pozostatky zosnulého juhoafrického exprezidenta Nelsona Mandelu previezli dnes na leteckú základňu Waterkloof, kde sa uskutoční posledná rozlúčka s členmi a sympatizantmi Afrického národného kongresu (ANC), na ktorého čele roky stál.

 Dnes rakvu prevezú do provincie Východné Kapsko, kde telo bojovníka proti apartheidu v nedeľu uložia do zeme v jeho rodnej obci Qunu. V predvečer pohrebu sa na Walter Sisulu University v Mthathe v provincii Východné Kapsko za účasti vedenia ANC a vládnych predstaviteľov uskutoční bohoslužba ako poďakovanie za Mandelov život a dielo.

Mandela, ktorý bol v rokoch 1994-99 prvým černošským prezidentom JAR, zomrel minulý štvrtok vo veku 95 rokov. V utorok sa s ním na štadióne v Johannesburgu uskutočnila smútočná rozlúčka za účasti stovky významných zahraničných hostí z celého sveta.
 

Záujem rozlúčiť sa s Mandelom mali tisíce radových Juhoafričanov. Presklená rakva s jeho telom bola tri dni vystavená v Union Buildings v Pretórii. Ako informovali tlačové agentúry, mnohí ľudia prvému černošskému prezidentovi JAR hold vzdať nestihli kvôli dlhému čakaniu alebo problémom s dopravou.

Mnohé obchodné reťazce - supermarkety, fitnescentrá a obchodné domy - už oznámili, že zostanú v nedeľu z úcty k zosnulému zatvorené. Jeden reťazec supermarketov zostane otvorený, informoval však, že daruje všetok svoj zisk na charitu.
Futbalová liga odložila všetky zápasy až do pohrebu Mandelu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu