Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Rozlúčiť sa s Mandelom prídu Obamovci, Bushovci aj Clintonovci

(Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama spolu so svojou manželkou Michelle sa budúci týždeň prídu rozlúčiť so zosnulým juhoafrickým exprezidentom Nelsonom Mandelom, ktorý zomrel vo štvrtok veku 95 rokov. Biely dom zároveň potvrdil kladnú odpoveď na ponuku Obamu, ktorý navrhol svojmu predchodcovi Georgeovi W. Bushovi a jeho manželke Laure spoločný let do Johannesburgu.

Bushov predchodca Bill Clinton, ktorý stál na čele USA v čase, keď sa Mandela stal prvým čiernym prezidentom JAR, taktiež v piatok potvrdil svoju účasť. Podľa jeho slov pôjde "celá rodina". Nepocestujú však v Air Force One s Obamovcami a Bushovcami. Naopak, Clintonov predchodca George Bush senior ponuku Bieleho domu pre zlý zdravotný stav odmietol.

S Mandelom sa pritom stretli všetci menovaní prezidenti. Obamovi sa to podarilo ešte v roku 2005, keď bol senátorom. Počas júnovej návštevy Južnej Afriky sa mu stretnutie so svojim vzorom napriek veľkej snahe zrealizovať nepodarilo. Dôvodom zrušenia očakávaného osobného stretnutia prvého čierneho prezidenta JAR a prvého černocha na čele Spojených štátov bol Mandelov vážny zdravotný stav. 

Mandela, ktorý sa stal svetoznámym vďaka dlhoročnému boju proti apartheidu, zomrel vo štvrtok večer vo veku 95 rokov. Laureát Nobelovej ceny mieru sa od septembra vo svojom dome v Johannesburgu zotavoval z pľúcnej infekcie po tom, ako bol tri mesiace hospitalizovaný v kritickom stave. Jeho zdravie sa však v posledných dňoch opäť zhoršilo a ťažkostiam spojeným s infekciou nakoniec podľahol. Rozlúčková ceremónia sa bude konať v utorok 10. decembra na futbalovom štadióne na predmestí Soweto v Johannesburgu. Jeho telo bude následne verejne vystavené v hlavnom meste Pretória od 11. do 13. decembra. Pohreb sa uskutoční v nedeľu 15. decembra a konať sa bude podľa jeho želania v mestečku Qunu, kde strávil svoje detstvo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu