Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Brutálna vražda českého politika: Vrah mohol strieľať v afekte

Roman Houska
Roman Houska (Zdroj: Martin Adamec / MAFRA /Profimedia.sk)

PRAHA – Pondelková vražda Romana Housku, životného partnera bývalej hajtmanky Ústeckého kraja na severe ČR Jany Vaňhovej, mohla byť zločinom vykonaným v afekte. Informuje o tom dnes s odvolaním sa na nemenovaný zdroj blízky vyšetrovaniu internetový server Novinky.cz.

 Identitu vraha, ktorý môže pochádzať z okruhu známych obete, kriminalisti zatiaľ nepoznajú, avšak podľa zdroja denníka Právo blízkeho vyšetrovaniu sa prikláňajú čoraz viac práve k spomínanej verzii. Kriminalisti v súčasnosti intenzívne preverujú všetky obchodné aktivity kontroverzného podnikateľa a člena ČSSD. "O Houskovi sa vedelo, že si rád požičiaval peniaze, ale nerád ich vracal. Je možné, že si niekto pôvodne v dobrom prišiel pre dlh a strieľal až v momente, keď na neho Houska vytiahol svoju zbraň," pripomenul zdroj fakt, že obeť zločinu chodila všade ozbrojená.

Podľa nemenovaného zdroja nie je vylúčené, že sa skôr alebo neskôr niekto v prítomnosti svojho advokáta prizná k činu s tým, že strieľal v afekte, zrejme v sebaobrane. Polícia zatiaľ tají, či a ak áno, kde, sa našla po vražde Houskova zbraň. Dozorujúci štátny zástupca Vladimír Jan pre denník Právo uviedol, že až do identifikácie vraha nebudú k prípadu podávať žiadne ďalšie informácie.

Kriminalisti budú popri vyhodnotení záznamov bezpečnostných kamier v okolí miesta činu a identifikácii osôb na nich niekoľko dní pred vraždou pokračovať vo výsluchoch. Tomu sa nevyhne zrejme ani Houskova partnerka, v súčasnosti námestníčka hajtmana Ústeckého kraja, ktorá musela krátko po zločine vyhľadať po kolapse lekársku pomoc.

Roman Houska bol kontroverznou postavou, ktorá figurovala v celom rade rôznych káuz. Upozornil na seba najmä v októbri 2003, keď prešiel nohu policajtovi, ktorý mu chcel udeliť pokutu za nesprávne parkovanie. Krajský súd v septembri 2009 prekvalifikoval trestný čin na priestupok a chomutovská radnica ho nechala premlčať bez potrestania. Ďalšia obžaloba Housku vinila z toho, že v 90. rokoch vydieral podnikateľov a vyhrážal sa im preto, že sa zúčastnili na dražbách budov, ktoré chcel sám získať. Krajský súd ale v roku 2005 trestné stíhanie zastavil, pretože sa veľmi vlieklo, napísal server iDNES.cz.

V sporoch vo vnútri ČSSD v Ústeckom kraji patril Houska do skupiny, ktorá sa vymedzovala voči skupine vedenej bývalým krajským šéfom ČSSD Petrom Bendom. Ten patril medzi najvernejších stúpencov bývalého predsedu Jiřího Paroubka. Paroubek sa s Houskom súdil o výroky, v ktorých ho Houska označil za novodobú obdobu Stalinovho šéfa tajnej služby NKVD Lavrentija Beriju. Paroubek žiadal v septembri ospravedlnenie, avšak Vrchný súd v Prahe potvrdil rozsudok nižšieho súdu z októbra 2012. Ústecký súd vtedy označil Houskov výrok za urážlivý, dodal však, že politik by ho mal strpieť.

Romana Housku našli v pondelok v Chomutove s prestrelenou hlavou pred garážou domu, v ktorom býval.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu