Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Na Filipínach pomáha aj Slovenská katolícka charita

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Viac ako 15-tisíc eur na pomoc obyvateľom Filipín, ktoré pred jedenástimi dňami zasiahol ničivý tajfún Haiyan, sa už podarilo vyzbierať Slovenskej katolíckej charite (SKCH). Katolícka charita peniaze poslala svojej partnerskej pobočke Charita Filipíny v Manile.

"Charita Filipíny rozdala doteraz už 68 310 potravinových balíčkov, ktoré rozdelila do 13 diecéz a ďalšiu nepotravinovú pomoc vo forme humanitárneho materiálu pre takmer 345-tisíc ľudí,"  informoval manažér pre komunikáciu a PR SKCH Lukáš Melicher. Zbierka sa dá podporiť aj naďalej ľubovoľným príspevkom na číslo účtu: 4008058424/ 7500 v ČSOB, variabilný symbol 206.

Príspevok SKCH je podľa jej generálneho sekretára Radovana Gumuláka "možno len kvapkou v oceáne, ale spoločne s organizáciami siete Caritas z ďalších krajín sme vytvorili fond 2,2 milióna eur, vďaka ktorému organizácie združené v Caritas Internationalis dokážu poskytnúť pomoc skoro 300-tisíc ľuďom".

Charitatívne organizácie podľa neho musia zintenzívniť distribúciu potravín a materiálov pre dočasné prístrešia, v ktorých dnes žijú tisícky ľudí. "Mobilizácia charitatívnych organizácií a cirkvi po celom svete je nutná, iba tak budeme schopní zvládnuť následky tejto mimoriadnej udalosti," cituje tlačová správa Radovana Gumuláka.

Ako dodal Melicher, jedenásť dní po vyčíňaní tajfúnu má charita presnejšiu predstavu o spôsobených škodách a potrebách ľudí. Pomoc však stále komplikujú problémy s dopravou do vzdialených oblastí, kde tajfún zničil domy, cesty aj prístavy.

Tajfún Haiyan zabil 8. novembra na Filipínach tisíce ľudí a napáchal obrovské škody. Až štyri milióny ľudí zostali bez domovov, odkázaní na pomoc. Medzinárodné spoločenstvo na čele s OSN už odštartovalo rozsiahlu humanitárnu operáciu. Meteorológovia tvrdia, že Haiyan bol najsilnejší tajfún, aký kedy zasiahol pevninu.

Svetový potravinový program (WFP) dnes informoval, že základnú potravinovú pomoc vo forme ryže a energetických sušienok dostalo 1,9 milióna ľudí. Takúto pomoc však podľa organizácie potrebuje najmenej 2,5 milióna postihnutých osôb.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu