Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Odvážne plány izraelského premiéra: Netanjahu chce postaviť megadlhý plot

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA)

TEL AVIV – Izraelský premiér Benjamin Netanjahu chce postaviť bezpečnostné oplotenie pozdĺž rieky Jordán, ktoré by oddelilo územie Západného brehu od susedného Jordánska. Oznámila to agentúra DPA s odvolaním sa izraelskú tlač.

 Podľa denníka Maariv plánuje Netanjahu začať s výstavbou plota ihneď po dokončení bezpečnostnej bariéry, ktorú Izrael v súčasnosti buduje v okolí červenomorského letoviska Ejlat pri hranici s Egyptom. 
Projekt výstavby plota pozdĺž Jordánu je už vo fáze predbežného plánovania a do jeho prípravy sú zapojené viaceré ministerstvá.

Informácia prenikla do médií v období, keď sa izraelskí a palestínski vyjednávači v rámci obnovených mierových rokovaní nevedia dohodnúť o tom, ktorá strana by mala mať bezpečnostnú kontrolu nad údolím rieky Jordán.

Netanjahu sa v minulosti vyslovil, že židovský štát by si mal udržať vojenskú prítomnosť v jordánskom údolí aj po uzavretí prípadnej mierovej dohody. Tým by chcel zabrániť možným útokom nepriateľských skupín na Izrael cez oblasť Západného brehu. Palestínčania považujú predstavu izraelského premiéra za neprijateľnú. 

 Izrael už napriek protestom Palestínčanov postavil väčšiu časť bezpečnostnej bariéry oddeľujúcu jeho územie od okupovaného Predjordánska.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu